Lewis Hamilton i šef Mercedesa Toto Wolff imaju poprilično različita mišljenja u vezi nove sigurnosne zaštite Halo.

Na upit je li impresioniran strukturom Hala, Wolff je odgovorio: “Nisam zadovoljan, a da mi date motornu pilu, rado bih ga prerezao”.

“Mislim da se moramo brinuti o sigurnosti vozača, ali uvod Hala definitivno nije privlačno rješenje. Moramo pronaći soluciju koja jednostavno bolje izgleda”, navodi Wolff.

“Radi se o teškom dodatku na vrhu bolida koji nam je osjetno poremetio centar ravnoteže. Unatoč impresivnoj statistici o mogućnosti da izdrži bus na sebi, ovo je ipak F1 bolid, stavili bus na njega ili ne…”, objašnjava.

FIA je vrlo strogo provodila mjerenja, testove i moguće scenarije s kojim bi Halo uvelike trebao doprinijeti sigurnosti vozača. Scenariji u kojima je vozač zarobljen u bolidu s Halom je vrlo malo izvjestan (op.ur. Alonso, Australia 2016.), ali svakako podiže obrve skeptika.

Hamilton je opisao zadnju utrku 2017. kao posljednji put da bolidi izgledaju dobro. Mercedes je prema njegovim riječima dao sve od sebe da poboljša izgled sigurnosnog dodatka.

“Mislim da je tim napravio odličan posao pri integraciji i da ne može bolje od toga izgledati. Znali smo već neko vrijeme da dolazi i mislim da ga nakon nekoliko utrka nećemo ni primjećivati”, kaže Hamilton.

“Ovo je novi bolid i siguran sam prvi korak u evoluciji razvoja sigurnosnih standarda. Istina, težak je i pogoršava balans bolida, ali ovo je velik bolid i uravnotežen je koliko god može biti”, zaključuje aktualni svjetski prvak.