Hamilton: Nova pravila ne valjaju

hamilton lewis

Lewis Hamilton smatra da pravilo o tri motora po sezoni ne valja. Vozači su ove sezone bili ograničeni na četiri i zatekli su se pred kraj sezone u problemima. Cilj novog pravila je smanjiti troškove.

Hamilton navodi da će manji broj motora na raspolaganju značiti i konzervativniju vožnju u utrci. Prema njemu je to loša ideja jer je sprintanje ono što ljudima nedostaje.

Povećana potreba za produženjem vijeka pogonskoj jedinici u kombinaciji s još većom masom bolida dogodine zbog sigurnosnog dodatka “halo” će otežati utrkivanje.

“Bolid će biti kao bus iduće godine. Bit će težak skoro kao Nascar”, kazao je Hamilton po završetku VN Brazila. “Kočioni je put zbog mase veći, a kočnice su konstantno na limitu. One doslovno gore”.

“Znam da zvuči negativno, ali kao trkač bih želio da imamo brze i okretne bolide s kojima možemo napadati u svakom krugu”.

“Ako pogledate što su radili vodeći, oni su upravljali potrošnju cijelu utrku, a to je ono što bih i ja radio da sam bio naprijed”, dodaje ovogodišnji prvak.

“Ne vjerujem da je uzbudljivo ljudima pratiti kad se tako odvija utrka. Ako pogledate najuzbudljivije utrke, naročito kad pada kiša, nemamo takve limite. Doista ne vjerujem da će rezanje u isporuci pogonskih jedinica u ičemu pomoći po tom pitanju”, uvjeren je Lewis.

Hamilton nije jedini koji se pribojava novih rezova. Istu stranu drži šef Red Bulla Christian Horner koji vjeruje da bi pet pogonskih jedinica po sezoni bio idealan omjer. Svi pokušaji sprječavanja prelaska na tri motora su pala u vodu.

Također moramo uzeti u obzir kako su neke momčadi s obzirom na korištenost elemenata pogonske jedinice od pravila napravile farsu. McLaren-Honda je primjerice tokom sezone dobila više od 400 mjesta u startnom poretku, a očekuje se da nove kazne slijede već na sljedećoj i posljednjoj utrci ove sezone u Abu Dhabiju.