Andrea Dovizioso je uspio pobjedom na kišnoj VN Malezije održati šansu u borbi za naslov svjetskog prvaka. Posljednjoj utrci u Valenciji će pristupiti s 21 bod zaostatka za vodećim Marcom Marquezom.

Dovizioso je osigurao pobjedu u samoj završnici utrke pred Jorge Lorenzom kojem je vodstvo Ducatija poslalo “šifriranu” poruku o propuštanju kolege. Nije nam izgledalo da se Španjolac olako predao jer je pritiskao i dosad još nije pobijedio na Ducatiju, niti u Maleziji.

Oba Ducatija su se izdvojila u vodstvu pred Johanom Zarcom i Marcom Marquezom i vodila svoju bitku. Uvjeti na stazi su se iz kruga u krug poboljšavali, ali Yamaha i Honda nisu mogli konkurirati superiornom Ducatiju.

Muke tvorničke momčadi Yamahe po kišnom vremenu su se nastavile. Strateški majstor Valentino Rossi je završio na šestom, a Maverick Vinales na tek devetom mjestu. Njih čeka radna zimska stanka ako se žele povratiti na sami vrh, gdje su redovito bili posljednju deceniju.

Sljedeća i posljednja utrka sezone se vozi za dva tjedna na stazi Ricardo Tormo u Valenciji. Marcu Marquezu preostaje osvojiti sigurno 10. mjesto čime bi osigurao naslov svjetskog prvaka, ali poznavajući ga, sumnjamo kako će ziheraški osvojiti naslov pred domaćom publikom.

Andrei Doviziosu preostaju samo dvije stvari, a to su pobjeda i sreća.

Izjave osvajača podija:

#1 Andrea Dovizioso: “Imao sam brzinu i mogao sam konkurirati Jorgeu, ali bilo je jako klizavo. Jako smo se mučili jer sam vidio da obojica gubimo prednji dio motora na kočenju. Motor nam je radio jako dobro i kad uzmemo sve u obzir, ovo je bio perfektan vikend”.

#2 Jorge Lorenzo: “Stražnje gume su se dobro držale, a prednje su popustile. Kad sam počeo s jačim kočenjem na ravnicama, proklizao bih i zato me je Andrea pretekao. Pritiskao sam, ali nisam bio na limitu i kad sam vidio da je Dovi, a ne neki drugi vozač. Drugo mjesto i podij su vrlo dobar rezultat”.

#3 Johan Zarco: “Razmišljao sam i o pobjedi. Osjećao sam se pouzdano u kišnim uvjetima, ali nisam mogao ići brzo koliko sam želio. Opet sam bio brži od Marca, ali se nisam mogao boriti s Ducatijevcima. Kako se staza sušila, ja sam se ubzavao, ali oni su već otišli daleko. Sretan sam osvojenim podijem koji je dobar za naše prvenstvo i motivaciju za posljednju utrku u Valenciji”.