Dovizioso: Moja šansa za naslov je Marquezov nedostatak umjerenosti

marquez dovizioso

Ducatijev vozač Andrea Dovizioso navodi kako je neumjerenost Marca Marqueza za sigurno ostvarenje solidnog nastupa njegova najbolja šansa za osvajanje MotoGP prvaka ovog vikenda.

Dovizioso s 21 bod zaostatka nema druge već pobijediti ovog vikenda, dok se Marc Marquez može zadovoljiti i plasmanom u top 11 te osigurati titulu prvaka.

Iako se Marquez može teoretski izvući sa sigurnim pristupom ove nedjelje, Hondin vozač ne misli mijenjati pristup koji njeguje čitavu sezonu. Ako vidi priliku za pobjedu, ići će na nju!

To je prema Doviju njegova zlatna prilika za dolazak do titule: “Istina je da kad vidi priliku za pobjedu, teško se nosi sa sudržavanjem, a tad se pogreška dogodi vrlo lako”.

“Marc je jako dobar vozač i vrlo dobro se nosi u ovakvim situacijama, ali nema smisla ako ćemo ovog vikenda samo očekivati njegovu grešku. Naša strategija je dati sve od sebe i pokušati pobijediti”.

Na upit o pristupu ovog vikenda Marquez je odgovorio: “Vožnja da završim u top 11 nije moj stil. Dat ću 100 posto u utrci. Jednostavno, oprezna vožnja nije moj način i pritiskati ću kao i uvijek”.

“Najbolje ćemo znati nakon zagrijavanja u nedjelju. Znat ćemo gdje je Dovi, gdje smo mi, i na kojem su nivou ostali vozači, a onda odlučiti što nam je činiti”, govori Marquez.

“Neću ići na stazu s ciljem ostvarivanja top 10 plasmana. Vidjet ću kakav mi osjećaj pruža motocikl, dati sve od sebe i uživati u utrci što više”.

U prilog Marquezu ide Dovijeva statistika u Valenciji. Naime, Ducatijev vozač nikad nije bio na podiju u Valenciji tokom MotoGP karijere.

“Mislim da je šansa za moju pobjedu manja nego da Marquez odustane. Valencija vrvi zavojima koji ne odgovaraju Ducatiju, ali ove ćemo godine nastojati biti kompetitivniji nego inače”.

“Nakon odlične sezone ne osjećam se poraženo, naprotiv. Pokazali smo da možemo biti konkurentni na stazama na kojima nismo bili u prethodnim sezonama”, zaključio je Dovi.