Trenutno vodeći u MotoGP poretku Andrea Dovizioso kaže da su negativne karakteristike novog Ducatija još uvijek prevelike.

Nakon što je pobijedio u uzbudljivoj završnici VN Katra, Dovizioso je zabilježio dva osrednja plasmana. Na VN Argentine je osvojio šesto, a na teksaškoj COTA-i peto mjesto.

Dovi se žalio u Austinu kako mu Ducati ne odgovara teksaškoj stazi. Borio se s motociklom u sredini zavoja i često imao dizanje prednjeg kotača na izlascima iz zavoja, što mu je kompromitiralo akceleraciju iz sporih zavoja.

“Potvrđujem da imamo probleme. Negativne strane motocikla su prevelike”, kazao je poslije utrke u Austinu.

“Na kraju sam dao sve od sebe, ali već smo prije utrke znali da nećemo biti jako brzi na ovoj stazi. Znamo na kojem smo se području poboljšali tokom zime, a na kojem nismo”, kazao je Dovi.

“Logično je da se tokom zime radi i nastoji poboljšati paket, ali tek na kraju, kada dođete na stazu bolje razumijete gdje ste točno”, dodao je.

“Još nismo kompetitivni kao glavni suparnici u sredini zavoja, a to očekujem uskoro”.

“Honda izgleda superiorno. Tokom zime su se uspjeli poboljšati više od svih i zato su sada svi Hondini vozači opasni, dok mi na stazama na kojima se mučimo ne možemo puno protiv njih”, objasnio je DesmoDovi.

Dovizioso priznaje kako se nadao boljim rezultatima na američkom tlu, u Argentini i Teksasu. Zasad drži vodstvo poretka s jednim bodom prednosti ispred aktualnog prvaka Marqueza i pet ispred Mavericka Vinalesa.

Iako bi rado imao bolji motocikl, Dovi je zadovoljan razvojem situacije jer je u boljoj poziciji nego je bio nakon prve tri utrke prošle godine.

“Mislim da će prvenstvo biti tijesno, a na kraju će biti važno kako izvući maksimum iz svake utrke. Znam da nije započelo perfektno, ali zasad izgleda skroz solidno”, govori Talijan iz Forlija.

Dovizioso napominje kako će tek od domaće utrke na Mugellu vidjeti može li se nastaviti boriti za pobjede na stazama koje su odgovarale Ducatiju.

“Za mnogo odgovora moramo čekati Mugello da vidimo kakvi ćemo biti. Nisam miran po tom pitanju. Čini se da je Suzuki puno bolji, a i vozači ostalih timova su jači nego prošle godine”, zaključio je DesmoDovi.