Marc Marquez je došao u Argentinu kao favorit. Ponajprije kako bi se iskupio za prošlogodišnji propust kad je pao s vodećeg mjesta, a potom da pokaže svoju nestvarnu brzinu i vještinu.

Marquez je ovog vikenda već u prvim treninzima opravdao očekivanja i najavio jaku izvedbu unatoč teškim vremenskim uvjetima.

Za MotoGP vozače su najteži uvjeti za vožnju u promjenjivim uvjetima jer osim strateških odluka, bitno je i preživjeti sva proklizavanja i moguće gubitke kontrole. Sitna greška ili samo par centimetara van idealne linije može jako skupo stajati vozača.

Četverostruki prvak Marquez se već dokazao spremnim na vrhunsku vožnju u svim uvjetima tako da mu zeznuto promjenjivo vrijeme nije bila prijetnja, koliko je na kraju bio sam sebi.

Već je u petak umalo pokupio kolegu Vinalesa kad je testirao pretjecajne kapacitete Honde na kočenju i ulasku u zavoj 5. Nedostajalo je vjerojatno nekoliko milimetara da stražnjim kotačem pokupi sunarodnjaka i ostavi ga ležiti na podu s oštećenim motociklom.

Zasigurno se radilo o potezu koji je podigao obrve brojnih navijača jer su se vozili slobodni treninzi, a Marquez je vozio neprimjereno, riskantno i opasno. Za sebe i druge!

Sport je sport, a pravila su pravila

Start VN Argentine je bio poprilično kaotičan jer je osim kišne drame nastala i sportsko-regulacijska zavrzlama oko odabira guma, ali to je neka druga priča…mi se zasad držimo Marqueza.

Prije samog počeka startne procedure uslijedila je ponovna drama za njega – izgasio mu se motor. U navali adrenalina Marc pokušava upaliti motor, ali dotrčava mu službeni delegat i odvlači ga u boks što Marquez odbija rukom, već nastavlja s paljenjem Honde. Zaista epska scena kakvu bi rado vidjeli u filmovima ili reklamama.

Moramo naglasiti da je sami čin odbijanja naredbe službenog predstavnika dovoljan za težu kaznu, pa čak i diskvalifikaciju iz utrke! U međuvremenu su ostali vozači mogli samo negodovati dok im je Marquez odgodio start za dvadesetak sekundi.

Pravila su tu kako bi ih se poštivalo, inače se dobija kazna i Marc je dobio i odradio. Mnogi su pratitelji mogli primjetiti kako bi mu pametnije bilo startati iz boksa, nego se poslije suočiti s prolaskom kroz boks.

Bez obzira, Marc je uspješno odradio kaznu prolaska kroz boks i rapidno se vratio u misiju. Vidjeli smo ga u jednoj od njegovih najboljih izvedbi gdje je iz kruga u krug bio sekundu po krugu brži od bilo koga! Sve je dobro prolazilo dok se nije susreo sa sunarodnjakom Aleixom Espargarom na Apriliji, a potom kreće crnilo…

marquez

Marquez se odlučio za napad u desnim zavojima 12 i 13 s unutarnje strane, iako je Espargaro uhvatio liniju i bio ispred. Kontakt je bio neminovan jer je Marquez bio u naletu i osjetno većoj brzini. Poslije se opravdao kako se radilo o njegovu najgoroj greški u utrci.

Nesreća godine?!

Marquez je nakon nemilosrdnog pretjecanja Aleixa nastavio svoj stampedo prema vrhu. Znao je da ima brzinu s kojom bi bez obzira na nedaće tokom utrke mogao još štošta napraviti.

Staza se već dobro osušila i stvari su počele sjedati na svoje, iako je u par zavoja još bilo mokro van trkaće linije, naročito u zavoju 13. Upravo su se te mokre kritične točke pokazale kao najveća prijetnja jer ostanak van idealne putanje sa slick gumama vodio u trenutni gubitak kontrole.

U završnici utrke se dogodio trenutak kojeg bi Marquez rado premotao. U napadu na rivala Valentina Rossija se koristio gotovo identičnom šprancom kao i sa sunarodnjakom Espargarom, samo što je Rossiju podletio nešto kasnije u dugoj seriji zavoja 12-13 s unutarnje strane.

marquez
Marquez i Rossi na kočenju zavoja 13
Pred vrh zavoja 13, trenutak prije kontakta

Marquez je Rossiju doslovno došao poput torpeda i udario ga, zbog čega je Doktor ostao bez balansa i kontrole motocikla, te naposljetku na podu.

Publika nije ostala dužna Marquezu pa ga je izviždala po završetku utrke zbog nesportskog ponašanja. Dvaput u utrci ozbiljnije ugrozio ostale natjecatelje se zaista nije moglo prešutjeti.

Niti nama kao pratiteljima sporta nije sjela agresivnost Marqueza jer je pokazao manjak poštovanja i veliku dozu arogancije. Mislimo da treba poraditi oko nekih stvari u svojoj glavi jer iako se radi o najbržem i jednom od najopasnijih sportova, treba imati u vidu sigurnost sebe, a još više ostalih natjecatelja.

Pravila su stoga kako bi ih se poštovalo, bilo regulacijska ili vozačka. Marquez je napravio krivicu i zasad je svoj teret platio plasmanom van osvajača bodova, ali pripremio si je podlogu za jako teški nastavak ovosezonske kampanje.

Kad tad će se ponovno susresti s Rossijem koji će imati na umu s kim ima posla. U obračunu s Ducatijevim Doviziosom će ponovno svaki bod igrati bitnu ulogu, a takav kamen spoticanja Marcu zaista nije bio potreban.