Bivši izvršni direktor Mercedesa Ross Brawn je predvodio momčad od 2010. do 2013. godine sada otkriva da je Niki Lauda igrao ključnu ulogu u pregovorima oko dovođenja Lewisa Hamiltona u tim kojeg su morali ‘masno’ platiti.

Hamilton se prisjeća kako ga je Brawn znao posjetiti u majčinoj kući krajem 2012. godine i otkrivao primamljive planove oko Mercedesove budućnosti.

Britanac je bio impresioniran onim što je čuo i nije mu dugo trebalo vremena da uskoči iz McLarena u Mercedes, dok je srebrna strijela za njegove usluge trebala izdvojiti ‘značajnu’ svotu od oko 25 milijuna eura.

“Naš je prvi posao bio dovesti Lewisa Hamiltona u momčad, a Niki je bio ključan dio procesa. Ja jesam uvjerio Lewisa i posjetio ga, ali Niki je uvjerio Mercedesovu upravu da nam daju novac za Lewisa, a to nije bio lagan zadatak”, kaže Brawn.

Hamilton je prešao u srebrnu strijelu iako su uspjeli pobijediti samo jednu utrku u tri sezone, dok se McLaren u nekoliko prilika borio za naslov do posljednje utrke (2010. i 2012.).

Ipak, Hamiltonu se ‘riskantna’ odluka na kraju itekako isplatila. Uspio je pobijediti 56 puta i osvojiti četiri titule svjetskog prvaka. To nije bio samo masivan povrat investicije već i stvaranje nove povijesti.

“Čini se da je to bio ključni trenutak na putu Mercedesa u F1”, priznaje Brawn.

Hamiltonova uloga u Mercedesu je ohrabrila Laudu da se sve više uključi u timski život. “On nije to trebao činiti, ali je želio razumiti procese unutar tima i biti aktivan po tom pitanju”, prisjeća se Brawn.

“Moram priznati da je ponekad imao nemilosrdan pristup i da se nismo uvijek slagali. Mislim da smo ipak stvorili dobar radni odnos u Mercedesu koji je poslije itekakako pomogao timu. Nikijevi savjeti su uvijek bili jako vrijedni, ne u operativnim problemima, koliko u generalnoj slici”.

“Njegova je ostavština ogromna. Igrao je važnu ulogu u razvoju i izgradnji tima koji trenutno dominira Formulom 1 i vjerojatno juri najveći uspjeh u povijesti sporta”, zaključio je Brawn.