Brawn: Lauda je uvjerio Mercedes da masno plate Hamiltona

Bivši izvršni direktor Mercedesa Ross Brawn je predvodio momčad od 2010. do 2013. godine sada otkriva da je Niki Lauda igrao ključnu ulogu u pregovorima oko dovođenja Lewisa Hamiltona u tim kojeg su morali ‘masno’ platiti.

Hamilton se prisjeća kako ga je Brawn znao posjetiti u majčinoj kući krajem 2012. godine i otkrivao primamljive planove oko Mercedesove budućnosti.

Britanac je bio impresioniran onim što je čuo i nije mu dugo trebalo vremena da uskoči iz McLarena u Mercedes, dok je srebrna strijela za njegove usluge trebala izdvojiti ‘značajnu’ svotu od oko 25 milijuna eura.

“Naš je prvi posao bio dovesti Lewisa Hamiltona u momčad, a Niki je bio ključan dio procesa. Ja jesam uvjerio Lewisa i posjetio ga, ali Niki je uvjerio Mercedesovu upravu da nam daju novac za Lewisa, a to nije bio lagan zadatak”, kaže Brawn.

Hamilton je prešao u srebrnu strijelu iako su uspjeli pobijediti samo jednu utrku u tri sezone, dok se McLaren u nekoliko prilika borio za naslov do posljednje utrke (2010. i 2012.).

Ipak, Hamiltonu se ‘riskantna’ odluka na kraju itekako isplatila. Uspio je pobijediti 56 puta i osvojiti četiri titule svjetskog prvaka. To nije bio samo masivan povrat investicije već i stvaranje nove povijesti.

“Čini se da je to bio ključni trenutak na putu Mercedesa u F1”, priznaje Brawn.

Hamiltonova uloga u Mercedesu je ohrabrila Laudu da se sve više uključi u timski život. “On nije to trebao činiti, ali je želio razumiti procese unutar tima i biti aktivan po tom pitanju”, prisjeća se Brawn.

“Moram priznati da je ponekad imao nemilosrdan pristup i da se nismo uvijek slagali. Mislim da smo ipak stvorili dobar radni odnos u Mercedesu koji je poslije itekakako pomogao timu. Nikijevi savjeti su uvijek bili jako vrijedni, ne u operativnim problemima, koliko u generalnoj slici”.

“Njegova je ostavština ogromna. Igrao je važnu ulogu u razvoju i izgradnji tima koji trenutno dominira Formulom 1 i vjerojatno juri najveći uspjeh u povijesti sporta”, zaključio je Brawn.