Niki Lauda napustio svijet u Ferrarijevom trkaćem kombinezonu

Prošlog je tjedna svijet Formule 1 izgubio specijalnu ličnost. Radi se naravno o Nikiju Laudi za kojeg riječi ne mogu opisati koliko je napravio ostvarenja i koliko je zadužio kraljicu automobilizma.

Niki Lauda je bio izniman i nevjerojatan čovjek. Da počnemo opisivati njegovo lik i djelo te što je sve u trkaćoj karijeri prošao, doimalo bi se kao da idemo ukratko objasniti nastajanje svemira. Što znači, jako teško.

VN Monaka je obilježena sjećanjem na njega i mnogi su timovi i vozači pripremili kojekakvu oznaku njemu u čast, bilo da se radilo o specijalnoj kacigi, naljepnici na autu, obojanom halu ili mnoštvom crvenih kapa u padoku i na tribinama.

Dok se F1 svita opraštala sa svojim herojem i iznosila nemjerljive počasti, Niki je ukopan na način koji će raznježiti brojne tifose – noseći crveni Ferrarijev kombinezon.

Trostruki prvak je uz najveće državne počasti ukopan uz majku na groblju Neustift. Pogrebu su prisustvovali Lewis Hamilton, austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, Gerhard Berger i mnogi drugi.

Laudina udovica Birgit je položila njegovu trkaću kacigu na vrh lijesa, okruženu pobjedničkim lovorikama kao simbol osvojenih naslova 1975., 1977. i 1984. godine.

Nema riječi za opisati kakav je nevjerojatan život i karakter imao Niki Lauda. Jedino što možemo je poželjeti da se sastao sa svojim rivalom iz mladih dana Jamesom Huntom i vode epske trkaće okršaje u raju, kao i na ovom svijetu.

lauda i hunt
Niki u ugodnom razgovoru s vječitim rivalom Huntom