Honda započela novo poglavlje poslije McLarena

toro rosso

Honda kaže da je započela drugo poglavlje u Formuli 1 nakon tri problematične sezone s McLarenom.

McLaren je raskinuo partnerski odnos s Hondom na kraju 2017. godine nakon čega su Japanci bili na rubu odlaska dok nisu dobili ponudu od Toro Rossa.

Japanci su prihvatili dogovor i odlično započeli novu suradnju koja je i mogući početak partnerstva s Red Bullom od 2019. pa nadalje.

Šanse za takav scenarij su se povećale jer je Honda s četvrtim mjestom u utrci ostvarila najbolji rezultat od povratka u F1. Valja naglasiti i impresivno šesto mjesto Pierra Gaslya u kvalifikacijama kao potvrdu jake forme.

Novi Hondin tehnički direktor Toyoharu Tanabe je dobio upit od španjolskog novinara je li im ove sezone olakšanje što nisu predmet poruge Fernanda Alonsa i McLarena.

“Ova godine je skroz druga priča”, sa smiješkom je odgovorio Tanabe.

Dok se obožavatelji McLarena pitaju je li raskid s Hondom bio dobra odluka, iz Toro Rossa ne sumnjaju u svoju.

“Ovaj rezultat pokazuje da je prelazak na Hondu bila ispravna odluka”, kazao je šef Toro Rossa Franz Tost.

Hondin šef Tanabe želi još jer si ne mogu priuštiti zadovoljstvo četvrtim mjestom.

“Bila su tri odustajanja, a zaostatak za vodećima je bio preko minutu. Ne želimo sada izlaziti s grandioznim stvarima, već se nastaviti penjati na ljestvi”.

“Nama je cilj pobijediti i biti #1”, zaključio je Tanabe.

Gorki raskid

U narušenom odnosu McLarena i Honde je značajno utjecalo javno kritiziranje i pritisak Fernanda Alonsa putem timskog radija.

Nedostatak strpljenja, obzirne komunikacije i kulturološke osjetljivosti spram Japanaca (koji su sami sebi najveći kritičari, op.ur.) je stavilo točku na i nekoć slavnim partnerima.

Zaista nije bilo potrebe javno pleskati partnere s kojima su se upisali u povijest motorsporta kao najuspješniji suradnici.