Toro Rosso: Hondina pouzdanost je ključna stavka

honda toro rosso

Tehnički direktor Toro Rossa James Key kaže da je pouzdanost Hondine pogonske jedinice na predsezonskim testovima ključna za nastavak suradnje.

Honda je od povratka u F1 2015. godine u problemima s pouzdanošću i manjkom snage. Situacija im se nešto popravila u drugoj sezoni nastupanja, ali sreća nije dugo trajala. Dolaskom novog tehničkog pravilnika i bolida koji su na nekim stazama brži i 3-4 sekunde, stari problemi su se ponovno vratili.

Nepouzdanost i posljedično manjak kilometraže su ponajviše smetali razvoju motora. Stoga će ove godine novo partnerstvo između Toro Rossa i Honde započeti na evoluciji prošlogodišnje pogonske jedinice.

Tehnički direktor Key navodi da je glavna želja Toro Rossa što pouzdanija pogonska jedinica za predsezonska testiranja. “Takva solucija odgavara i nama i Hondi. U 2016. smo koristili Ferrarijev motor iz 2015. koji je bio vrlo utvrđen i uhodan”, odgovara na upit o pouzdanosti.

“S njim smo napravili cijelu sezonu bez ikakvih poteškoća. Svi su njegovi problemi bili sanirani, a rezultat je bio ekstremno pouzdan motor s kojim smo mogli učiniti tonu zimskih testova. Bilo je to od iznimne važnosti za momčad i vozače”, objasnio je Key.

Keyevo mišljenje proizlazi iz suradnje s Renaultom koji se poput Honde mučio s pouzdanošću. Toro Rosso je itekako svjestan koliko štete može nanijeti smanjena kilometraža za vrijeme predsezonskih testiranja.

“Dosad smo imali različita iskustva. Prošle smo godine učinili upola manju kilometražu nego 2015. U 2014. smo učinili mizernu kilometražu, a sve zbog pogonske jedinice, tako da nam pouzdanost masu znači”, nastavlja tehnički direktor.

“Znam da puno toga ovisi o Hondi, a tek ćemo onda znati gdje smo. Mogli bi imati nekih problema, ali zato i testiramo. Nikad ne znate ishod, ali obje strane imaju isti cilj”, zaključio je Key.

Toro Rosso-Honda će otkriti bolid ujutro pred prve testove u Barceloni, 26. veljače.