Novi propisi o sigurnosti stupaju na snagu s početkom sezone 2018. godine, a najznačajnija stavka su obavezni zračni jastuci u odijelima MotoGP vozača.

Od iduće sezone, trkaća odijela svih vozača unutar svih klasa FIM MotoGP™ Svjetskog prvenstva će morati sadržavati u sebi zračne jastuke.

Vozači će takva odijela morati nositi na svim događanjima svaki put kada vozi motocikl, dok će zamjenski vozači biti oslobođeni takvoga pravila samo za prva dva događaja naredne sezone. Nakon toga odijela za zamjenske vozače moraju biti identična onima koje koriste stalni vozači.

Zračni jastuk bi trebao zaštititi barem ramena i ključne kosti, dok je potpuna ili samo središnja zaštita leđa neobavezna. No, ako proizvođač odluči dati zaštitu za leđa, ona mora pokriti cijelu kralježnicu.

Dopuštene su male varijacije prema specifičnosti svakoga sustava, ali i prema građi vozača, no za sve vrijede iste smjernice i ista ključna područja.

Svaki sustav zračnih jastuka će morati proći niz testova kako bi dokazao da je u potpunosti u skladu s propisima.

Zračni jastuk ne smije ni najmanje ometati vozača u kontroli motocikla te ne smije zahtijevati dodavanje bilo kakvih dijelova na motociklu i mora se biti u stanju pokrenuti bio vozač na motociklu ili ne.

Svaki proizvođač mora u službenoj dokumentaciji samostalno ovjeriti tvrdnju da je njihov sustav u potpunosti u skladu s propisima i da zadovoljava postavljene standarde. Također su obavezni proglasiti pouzdanost svog sustava na temelju internih testiranja.

Ovi propisi označavaju još jedan korak prema povećanju sigurnosti vozača, a FIM, IRTA i Dorna su se obvezali da MotoGP™ bude što sigurniji i da se konstantno razvija na tom području.