Maverick Vinales kaže kako je prilikom dolaska u Yamahu mislio da će puno teže izlaziti na kraj s timskim kolegom Valentinom Rossijem nego što se pokazalo u stvarnosti.

Vinales je prešao iz Suzukija u Yamahu početkom prošle godine nakon što je u jakoj formi odvozio dvije sezone u Suzukiju. Na predsezonskim je testovima promaknut u jednog od favorita prvenstva 2017.

U prvih pet utrka je osvojio čak tri puta prvo mjesto čime je potvrdio laskavu titulu favorita. No kako je sezona odmicala tako je i šansa za osvajanje naslova bljedila, dok je Yamaha eksperimentirala sa stražnjim krajem motocikla na koji su se obojica vozača žalili.

Sezonu je završio na trećem mjestu, ispred timskog kolege Rossija koji je u međuvremenu slomio nogu i preskočio domaću utrku u Misanu.

Dok su Rossi i Lorenzo za vrijeme zajedničkog boravka u Yamahi imali odnose kao u hladnom ratu, Vinales tvrdi kako je poštovanje između njega i Doktora i dalje veliko unatoč svim poteškoćama na koje je tim nailazio ove godine.

“Mislio sam da će biti teže imati Rossija za timskog kolegu”, rekao je Maverick.

“Sve u svemu, dobro smo odradili sve. Poštivamo jedan drugog i to je u ovim kritičnim situacijama kroz koje smo prošli vrlo važno.”

22-godišnji je Španjolac zanijekao pretpostavku kako je Yamaha bila privrženija Talijanu te da je cjelokupni paket bio prikladniji za njega.

“Kad je motocikl radio, obojica smo ispunjavali očekivanja. U utrkama u kojima je jedan od nas imao dobar dan i drugi bi također”, dodaje.

“Ne krivim Yamahu nizašto. Tim je uložio 100 % napora.”

“Rekao bih da je polovica “krivnje” za neuspjeh bila što su Honda i Ducati odradili izuzetno dobar posao, a naročito u drugoj polovici sezone kad su naši nedostaci isplivali na vidjelo”, zaključuje Vinales.