Jacques VIllenueve prognozira da će Esteban Ocon zamijeniti Valtterija Bottasa u Mercedesu tokom naredne sezone. Kanadski F1 prvak drži kako se Finac osramotio na VN Abu Dhabija i da mu to nije bio prvi put.

Bottas je ciljem prošao kao petoplasirani i ujedno posljednji vozač velike trojke (Raikkonen odustao). Zaostatak za momčadskim kolegom i pobjednikom Lewisom Hamiltonom je iznosio preko 48 sekundi.

Ove je sezone Bottas bio podrška Lewisu Hamiltonu i očiti drugi vozač momčadi iz Brackleya. Nije pobijedio niti jednom, ali je pobjedu prepustio dvaput Hamiltonu, u Rusiji i Njemačkoj, jer su mu ‘trebali’ bodovi u borbi za naslov.

“U Abu Dhabiju su mu kazali da je imao problem s gumama samo kako bi ga oraspoložili. Dobrono se osramotio tokom sezone, baš mi ga je žao”, govori Villenueve.

“A sad postoji i moguća opasnost da ga zamjene s Oconom u momčadi tokom sezone”, dodaje.

Ove je sezone Bottas osvojio 247 bodova, a Hamilton 408. Već je u Brazilu Villenueve upirao prstom i Finca kazavši: “Pogledajte na što je Mercedes sposoban…pogledajte samo Lewisa što radim a Bottasa nema nigdje…stvarno sramotno za njega”.

“Lewis je prošle godine u Brazilu završio samo tri sekunde iza njega, a startao je iz boksa. To je sramotno, jednsotavno ne pokazuje brzinu koju ima Hamilton i tako je bilo cijele ove godine. Ovo je njegov maksimum, što je dobro za drugog vozača”, objašnjava.

Leclerc ne ide u Ferrari da bude ispomoć Vettelu

Na upit koji savjet ima za novog Ferrarijevog vozača, Villenueve je jasan: “Znam sigurno da ne ide u Ferrari da bude ispomoć kao Bottas”.

“Neće mu biti lako jer se mora prilagoditi neko vrijeme, ali prvenstvo je dugo i nikad ne znate. Uza se ima pravu osobu – Jocka Cleara, koji će mu pomoći, ali za osvajanje prvenstva će mu trebati dominantni Ferrari”.