Rossi: Yamahi treba preporod!

rossi brno

Yamaha službeno prolazi najsušnije razdoblje u MotoGP-u. Valentino Rossi i Yamaha su zadnji put slavili prije 23 utrke na nizozemskom Assenu.

Yamahin niz bez pobjeda iz ’97 do ’98 je srušen ove nedjelje u Aragonu. Rossi je nakon starta sa 17. mjesta završio utrku na osmom.

“Mislim da je važno da Yamaha reagira. Valjda će netko s vrha menadžmenta vidjeti brojke i zapitati se što se ovdje događa i zašto”, govori Doktor.

Talijanski veteran smatra da Yamahi treba preporod kakav su imali 2004. godine kada je došao u tim. “Situacija je ovdje bila puno lošija 2004. godine, ali su se stvari u samo jednoj sezoni bitno promijenile”, prisjeća se.

“Uložili su novac, postavili druge ljude, doveli još neke i dogodine smo imali jedan od najboljih M1 u povijesti. Sada moramo učiniti isto”, uvjeren je Rossi.

Nakon što je ovog vikenda imao jedne od najgorih suhih kvalifikacija od 2006. godine, velike promjene na postavkama su omogućile kakav-takav oporavak Rossiju u utrci do top 10 plasmana.

“Utrka nije bila tako loša. Održavao sam konstantni ritam. Jučer nisam mislio da je top 10 ostvariv. Ovo je bio naš realni potencijal”, dodaje.

Zabrinjavajući je podatak za Yamahu da je Rossi završio utrku sa samo sekundu boljim vremenom od prošlogodišnje kada je vozio s višestrukom ozljedom noge. Marquez je ove sezone primjerice završio utrku s 10 sekunda boljim rezultatom, Dovizioso s 12 sekundi, a Andrea Iannone na Suzukiju sa čak 30 sekundi boljim vremenom!

“Ovo je teška situacija jer smo već jednu godinu u njoj. Svi naši suparnici su napravili veliki korak naprijed. Teško je pronaći motivaciju kada se vrhunski tim poput našeg bori za ulaske u top 10”.

“Nisu problem gume jer svi koristimo iste. Moramo postaviti motocikl da bolje koristimo stražnju gumu i izvlačimo maksimum performansi iz nje. Mislim da je sada previše opterećujemo na loš način, a zbog istog smo i spori”, objašnjava Doktor.

Rossi vjeruje da je rješenje u poboljšanjima na elektronici i motoru: “Mislim da je motor naš problem i da se na tome ove zime moramo popraviti”.

Vođa Yamahina MotoGP projekta Kouji Tsuya se već nakon VN Austrije na Red Bull Ringu ispričao Rossiju i Vinalesu na zaostatku i lošoj akceleraciji.

Bez obzira na lošu Yamahinu formu, veteran Rossi je još uvijek treći u vozačkom poretku, 15 iza Doviziosa i 87 iza Marqueza.