Valentino Rossi pršti samopouzdanjem prije nastupa pred domaćom publikom na legendarnom Mugellu. Iako je Yamahina brzina na pravcu trenutno najveća slabost, Doktor se ne misli olako predati.

Valentino Rossi je prošle godine ispisao povijest kada je u Mugellu osvojio Pole poziciju. Tada je postao najstariji MotoGP vozač koji starta s prvog mjesta kraljevske klase od Jacka Findlaya 1974. godine.

Tada je jedan od njegovih mehaničara kazao: “Ljudi pričaju o njegovim godinama, koliko se već ovim baci i kako još ostaje motiviran. Pritom zaboravljaju da je još uvijek jako brz. Danas je naš motocikl bio dovoljan za ostvojiti mjesto u prva dva reda, ali on je učinio razliku”.

Prošle je godine 39-godišnji Rossi oborio rekord na Mugellu unatoč 10 km/h deficitu za Ducatijem na pravcu. Crveni su trebali zauzeti prva dva mjesta, ali Doktor je učinio nevrijeme i bacio svoje obožavatelje u trans.

rossi assen

Rossi na Mugellu nije pobijedio još od nevjerojatnog pobjedonosnog niza od 2002. do 2008. godine, ali se uspijevao popeti na podij i kvalificirati u prednji startni red zadnjih 5 godina.

Yamahina brzina na pravcu će ponovno biti teret za legendarnog Talijana jer se Ducatiju brzinom na pravcu prebližila i Honda. Rossi je na Yamahi ostavio krilca starije specifikacije, s manje otpora zraku što će mu donekle pomoći na magičnom Mugellu.

“Jako mi je drago što je došlo vrijeme za Mugello. To je specijalan vikend i specijalna utrka za talijanske vozače. Atmosfera je fantastična, ali isto tako je zeznuto iskontrolirati sve obožavatelje”, kaže Rossi.

“Ovo je zasigurno jedna od najljepših staza u kalendaru. Mnogo je volim, ali bit će teško jer su svi jako brzi”, napominje.

“Mugello ima manje jakih ubrzanja s niske brzine, tako da očekujem bolji rezultat nego u Le Mansu. Brzina na pravcu će nam zasigurno biti slaba točka, ali ako budemo dobro radili, možemo se obraniti”, objašnjava.

Doktor je ove sezone osvojio dva podija i jednom startao iz prvog reda. Nije pobijedio u zadnje 32 utrke i nada se kako postu dolazi kraj.

Njegov šef momčadi Massimo Meregalli vjeruje da je Vale uvijek visoko motiviran, a naročito na domaćen terenu i pred obožavateljima koji će u velikom broju pohrliti na bajkovite brežuljke i navijati za svog heroja.