Valentino Rossi je jučer predstavio novi motocikl i uskoro slavi 40. rođendan. Veteran MotoGP-a ove godine vozi 24. sezonu motociklističkog utrkivanja, a ostati će na Yamahi do kraja 2020.

“Idući tjedan ulazim u 40, i da, poprilično sam star! Ali, ovo je velik izazov za mene, pokušati i biti kompetitivan u ovoj dobi”, kaže Rossi.

Rossi je prvi vozač u modernoj MotoGP eri da se utrkuje u četvrtom desetljeću života, ali se nada da trend s njim neće prestati, već i da će se drugi okušati.

“Najvažnija je stvar motivacija, a i naročito moraš bit jak. Još imam ugovor za dvije sezone i nastojat ću ostati na vrhu. Bit će teško, ali dat ću sve od sebe”, objašnjava Doktor.

Rossi navodi kako teku godine, tako i on mora sve više raditi van staze ako želi ostati u formi: “Puno radim kod kuće. Vježbam svaki dan u teretani i na motociklu”.

“Mislim da ne osjećam veliku razliku između 40 i 36, ali stvari se bitno mijenjaju između 40 i 25. Što više starim, to moram više raditi da sam u mogućnosti biti konkurentan”, dodaje.

Rossi je prošle godine imao prvu posnu sezonu u karijeri. Nije pobijedio, ali je osvojio hvalevrijedno treće mjesto u konačnom poretku vozača.

Doktor se nada da će u kraljevskoj klasi dočekati brata Lucu Marinija koji se trenutno natječe u Moto2 seriji.

“Nadam se da ću Luca biti jak ove godine u Moto2 i da će doći do MotoGP-a prije nego se povučem. Bilo bi mi jako drago da se utrkujemo zajedno. Tome se iskreno nikad nisam nadao”, govori.

Nakon što završi MotoGP karijeru, Rossi je već uperio oči u automobile. Želja mu je organizirati momčad za Dakar rally.

“Auti su moja velika strast i kad završim karijeru, mogao bih se baviti time. Zašto ne? Znam da je jako teško i da se dobro valja pripremiti, ali sam po prirodi znatiželjan…”

Na upit što planira s trećom generacijom trkaće obitelji Rossi koju je započeo Valentinov otac Graziano, Vale je odgovoro: “Naravno, ako budem imao sina, volio bih da se utrkuje na motociklima. Ali, kao što znate, takve se stvari ne biraju… To mora biti njegov odabir”, zaključio je.