Valentino Rossi je pobijedio u dramatičnoj završnici VN Nizozemske u Assenu ispred sunarodnjaka Danila Petruccija i prvenstvenog rivala Marca Marqueza. Zadnjih je osam krugova počela lagana kiša, a tada je počela spektakularna borba za pobjedu.

Rossi je priželjkivao isključivo suhe ili kišne uvjete, ali je dobio promjenjive u samoj završnici. Iako se izborio za vodstvo sredinom utrke i izgledao uvjerljivo na putu do pobjede, zadnju trećinu se situacija zakomplicirala početkom kiše.

Prvi pratitelji Petrucci, Marquez i Dovizioso su bacili rukavicu izazova i počeli se približavati Doktoru. Svatko je u zeznutim polukišnim uvjetima pokušao ugrabiti i najmanju priliku, ali se miljenik publike uspio obraniti.

Naročito su motivirani bili momci na Ducatiju Petrucci i Dovizioso s hrabrim napadima Rossija. Petrucci je lovio prvu pobjedu u MotoGP-u, a Dovizioso treću pobjedu zaredom. Ducati je izgledao jako dobro u promjenjivim uvjetima na suhim gumama i izgledalo je da su oba vozača spremna pobijediti.

U samom finišu je iznenadio Cal Crutchlow na LCR Hondi. Britanac bi vjerojatno išao po pobjedu da su ostala još dva kruga. Uspješno je napao Marqueza za mjesto na postolju, ali je nnaposljetku izgubio za samo 4 stotinke sekunde.

Vodeći u prvenstvu Maverick Vinales je neslavno završio odustajanjem. Izgubio je kontrolu Yamahe u posljednjoj šikani i imao veliku sreću što ga nije pokupio Ducati Andrea Doviziosa. Bez obzira na bodovni gubitak može ići sretan s Assena zbog toga trenutka.

Promjenjivi uvjeti su bili očekivani okidač najvećih događanja i na kraju se isplatio ostanak na stazi s gumama za suho. Johann Zarco je jedan od gubitnika jer je nakon pada s prvog na četvrto mjesto riskirao i krenuo po kišne gume, ali mu se nije isplatilo.

Sljedeća utrka se vozi već idućeg vikenda u njemačkom Sachsenringu.

 

Konačni rezultati:
  1. Valentino Rossi
  2. Danilo Petrucci
  3. Marc Marquez
  4. Cal Crutchlow
  5. Andrea Dovizioso
  6. Jack Miller
  7. Karel Abraham
  8. Loris Baz
  9. Andrea Iannone
  10. Aleix Espargaro