Valentino Rossi kaže da preferira novu šasiju koju je Yamaha dostavila na testove u Barcelonu jer puno više odgovara njegovom stilu vožnje.

Još od predsezonskih testova Rossi se muči s postavkama motocikla, a prošli vikend na katalonskoj utrci je imao puno problema s podupravljanjem i nedostatkom prijanjanja stražnjeg kotača.

Obje tvorničke Yamahe su imale velikih problema na prošloj utrci. Rossi je ostvario osmo, a Vinales tek deseto mjesto u utrci. U ponedjeljak su Japanci dostavili novu šasiju za ovotjedne testove.

S novom je šasijom u ponedjeljak Rossi završio na desetom mjestu, ali i dalje bez potpune prilagodbe postavki. Danas su on i Vinales, zajedno s vozačima Suzukija i KTM-a imali privatne testove gdje su isprobali drugačije postavke koje odgovaraju Doktoru.

“Uvijek sam se borio s ovim motociklom na ulazu i u samom zavoju, nikada se nisam osjećao 100 % udobnim”, navodi Rossi.

“Danas smo imali malo drugačiju šasiju. Yamaha uvijek radi na tome, uvijek teži ka boljoj konstrukciji i to mi se sviđa. Volim takav motocikl, sad je prilagođeniji mom stilu.”

“Motocikl skreće malo bolje i mogu ući u zavoj malo brže. Takav način volim, mogu biti precizniji, a uz to je i vožnja zabavnija”, zadovoljno komentira Rossi.

“Neki su problemi još uvijek tu, poput proklizivanja stražnjeg kotača, a samim time i potrošnja gume, ali to je i uobičajeno na ovakvim stazama”, dodaje Dottore.

Vinales je zbunjen iznenadnim poboljšanjima

Drugi Yamahin vozač Maverick Vinales se mučio tijekom cijelog vikenda u Barceloni. Na testovima je ostvario dobro drugo mjesto s novom šasijom pa je trenutno vodeći u prvenstvenom poretku osjetio veliko olakšanje.

Međutim, Španjolac priznaje da je zbunjen iznenadnim i velikim poboljšanjem.

“Iskreno, nemam pojma što se dogodilo, od prvog ulaska na stazu osjećao sam se puno bolje”, rekao je Vinales.

“Nakon užasnog trkaćeg vikenda, opet se dobro osjećam na motociklu. Ponedjeljak je donio veliko olakšanje i pozitivan osjećaj.”

“Imao sam povjerenje u motocikl i kad sam osjetio da mogu još malo gurnuti granice bio sam sretan. Bilo je lijepo ponovno dobro voziti”, zaključio je iznenađeni Vinales.

Rossi: Vinales ne poznaje staru Yamahu

Za razliku od Rossija, Vinales je uživao u impresivnom početku s Yamahom od predsezonskih testova pa do pobjeda u Katru, Argentini i Maleziji.

Na pitanje je li Vinalesov odličan početak sezone zadovoljio Yamahu, Rossi je odgovorio da njegov timski kolega voli novi motocikl samo zato što ne poznaje stari.

“Maverick je bio brz i dalje voli ovaj motocikl”, rekao je Rossi. “On je lik koji trenutno ima više bodova pa moram govoriti više o sebi, ja dolazim iz druge priče.”

“Maverick nema povijesti s Yamahom prije nego što je došao iz Suzukija.”

“Njemu se sviđa i misli da je ovo Yamaha, ali ja znam nešto više o evoluciji motocikla i mislim da smo se s ovogodišnjom verzijom unazadili.”

“U Barceloni je na utrci također bio u nevolji, ali mislim da u svakom slučaju može biti brz”, zaključio je Rossi.