Yamahin vozač Valentino Rossi kaže da nije imao dovoljno energije za osvajanje podija na domaćoj utrci jer je trpio jake bolove zbog ozljede.

Rossi je prošloga tjedna doživio traumu na prsima i trbuhu prilikom pada na motorcross treningu, ali se oporavio dovoljno da bi mogao nastupiti na utrci u Mugellu i pri tom biti konkurentan.

Vodio je prva tri kruga utrke i gotovo cijelu utrku uspješno pratio vodeću grupu, no na kraju je zauzeo tek četvrto mjesto iza Ducatijevog Doviziosa, timskog kolege Vinalesa i Petruccija na Pramac Ducatiju.

“Sigurno je velika šteta propustiti postolje jer je ono uvijek cilj”, kazao je Rossi nakon utrke. “Ovdje u Mugellu je to još važnije kada ste pred domaćom publikom!”

“Iskreno, vjerovao sam da mogu ostvariti plasman na podiju jer sam bio brz na treninzima. Moja psiha je znala da će biti teško odraditi 23 kruga jer je bol bila jača od uobičajene. Kada vozite do pet krugova to je jedna priča jer se možete brzo oporaviti, ali više u nizu je puno teže.”

“Osam krugova prije kraja sam bio gotov, bol je postala neizdrživa”, žali se Rossi.

Doktor smatra da je Ducati uživao u prednosti koju mu pruža konfiguracija u Mugellu, ali inzistira na tome da ga je manjak energije spriječavao u ostvarenju boljeg rezultata.

“Bio sam prilično jak, mogao sam se boriti za pobjedu”, navodi Rossi. “Danas su Ducatiji bili odlični jer su mogli koristiti srednje komponente stražnje gume. Mi smo morali koristiti tvrde koje malo slabije prijanjaju podlogu.”

“Za mene je glavni problem bilo moje fizičko stanje. U posljednjim krugovima nisam mogao napraviti malo više jer sam već bio iscrpljen”, nastavlja živuća legenda.

Rossi: Ipak je bila dobra utrka

Iako je razočaran rezultatom, Rossi smatra da je dobro odvozio utrku zbog zaostatka od samo 3,7 sekundi za pobjednikom Doviziosom. Ako se uzmu u obzir ranije sumnje o mogućnosti Doktorova nastupa na domaćoj utrci, onda on i njegovi navijači mogu biti i više nego zadovoljan.

O finišu utrke i borbi sa sunarodnjakom i herojem današnje utrke Petruccijem je kazao: “Pokušao sam ne odustati od Petruxa, ali nažalost nisam imao snage za napad”.

“Žao mi je što nisam osvojio postolje, ali u utorak sam mislio da se uopće neću moći natjecati. Sve u svemu, bila je to dobra utrka”, zaključio je Rossi.