Bivši šef McLarena Ron Dennis je spreman prodati svoj udio u McLaren grupi za 275 milijuna funti. Grupa osim McLaren F1 momčadi ima i proizvodnju automobila McLaren Automotive Limited u portfelju.

McLarenova vrijednost je ovo dvije milijarde funti i spada u jednu od najvrijednijih privatnih tvrtki u Britaniji.

Ron Dennis je napunio 70 godina prošlog mjeseca, a u prosincu se nakon pravne borbe sa svojim kolegama dioničarima povukao s funkcije izvršnog direktora.

Po silasku s funkcije u McLarenu se priključio Inovacijskom savjetodavnom odboru Ministarstva obrane koji se bavi primjenom nove tehnologije u obrambene svrhe.

Ron Dennis je proveo više od 35 godina kao šef McLarena, uživajući ogroman uspjeh na stazi. Postao je jedan od najpoznatijih biznismena i proširio poslovanje McLarena na druge industrije visoke tehnologije s komercijalnim partnerstvima.

Bez obzira na slavnu povijest, nastupi u zadnje tri godine su nadvili sjenu nad čitavim brendom McLaren. Odnosi unutar momčadi između dugogodišnjih partnera Dennisa, investitora Mansoura Ojjeha i bahreinskog fonda Mumtalakat su nikad lošiji.

“Razočaran sam što su predstavnici Ojjeha i Mumtalakata odlučili da me se prijevremeno udalji unatoč jasnim upozorenjima o štetnosti njihove odluke za poslovanje kompanije”, naveo je Dennis u prosincu.

“U konačnici mi je postalo jasno da ne dijelimo istu viziju McLarena niti njegov istinski razvojni potencijal. Moja je prva briga posao, a ja sam ga izgradio do brojke od 3,5 tisuće zaposlenika”, dodao je.

Još nije jasno kupuju li Ojjeh i Mumtalakat Dennisov udio, ili se u igru pridružila treća strana. Prošle godine je konzorcij kineskih investitora ponudio 1,65 milijarde eura za preuzimanje McLarena. Dennis je ponudu prihvatio, ali partneri su odbili.

Među zainteresiranim kupcima McLarena je i Apple koji im je već pristupio u rujnu 2016. godine. Teme razgovora sa sastanku su do danas održani u tajnosti.