Nakon što je pukom srećom izbjegao incident u prvom zavoju kada je Fabio Quartararo izgubio kontrolom nad svojom Yamahom, Alex Rins je započeo put prema jednoj od najboljih pobjeda karijere.

Rins je u posljednjim metrima utrke preoteo pobjedu sunarodnjaku Marcu Marquezu nakon mentalnog okršaja, ali i ‘na šake’ gotovo cijelu utrku.

“Ovo je nevjerojatno! Ova utrka je bila luda. U prvom sam zavoju za dlaku izbjegao pad”, kazao je slavodobitnik VN Velike Britanije Alex Rins.

Startao je vrlo dobro s petog mjesta i popeo se na treću poziciju. Nakon nekoliko krugova, izdvojio se u vodstvu s Marquezom pa su započeli ‘two man show’. Yamahe im nisu mogle konkurirati, a ni oštećeni Ducati koji je ostao bez svog asa u prvom zavoju, nesretnog Andrea Doviziosa.

Rinsovom Suzukiju je nedostajalo brzine na pravcu za Marquezovom Hondom, ali je u brzim i protočnim zavojima Copse i Maggots GSX-RR izgledao fantastično. Jasno je izgledao brži i upravljiviji od Honde, a i bolje je sačuvao gume za finiš.

Okršaj između Marqueza i Rinsa je dobio na težini zbog incidenta u kvalifikacijama u Brnu kada je Rins optužio prvaka kako nema poštovanja prema drugim vozačima.

Španjolski se dvojac koristio psihološkim igricama. Naime, Marquez je namjerno propustio Rinsa u vodstvo kako bi ga proučio i pronašao slabe točke, a onda bi mu Rins vratio istom mjerom.

“Marc me propustio pa sam jedan krug vozio ispred njega. Vrlo brzo sam mu vratio poziciju jer je bio brži u zadnjem sektoru i nisam mu htio dati do znanja još neke slabe točke”, objašnjava Rins.

“Bio sam brži u svim brzim zavojima i šikanama, ali je Marc bio jači na ubrzanjima iz sporih zavoja, poput zadnjeg sektora. Ipak, uspijevao sam dobiti koji metar kroz posljednji zavoj, inače bi mi pobjegao”, dodaje.

Rins je čak dvaput u posljednjem zavoju prestigao Marqueza. Prvo pretjecanje je bilo hrabro i impresivno jer ga je odradio s vanjske strane, ali mu Marc nije ostao dužan. Nije mu dao prostora za siguran povratak na trkaću liniju pa je Alex morao popustiti.

Poslije je Rins objasnio da je riskirao zato što je mislio da je posljednji krug utrke! “Napravio sam veliku grešku 2 kruga prije kraja. Mislio sam da je zadnji krug i prestigao ga s vanjske strane. Tek kad sam vidio da je u punom gasu i nakon crte, vidio sam da sam u krivu”, objašnjava.

Marquez je u međuvremenu još osjećao ranu s VN Austrije kad ga je Dovizioso prestigao u posljednjem zavoju. Slutio je reprizu i na Silverstonu, a prvaku njegovog kalibra takva dva raspleta utrke nikako ne odgovaraju.

Marquez je jako pritiskao i Honda je u posljednjem krugu sve više proklizavala. Telemetrija je poslije pokazala da je Rins iskoristio bolju trakciju Suzukija na izlasku na startno-ciljnu ravninu i s 10 km/h boljom izlaznom brzinom osigurao pobjedu za samo 13 tisućinki sekunde.

Ovo je bila najtjesnija MotoGP pobjeda od Estorila 2006. godine i Rins ponosno ističe kako je sada pobijedio dvije legende sporta na stazi, Valentina Rossija i Marca Marqueza.

“Ova utrka mi je bila jako bitna, ali i Suzukiju. Momci zaista jako rade. Vidimo da je motocikl konkurentan, ali moramo nastaviti poboljšavati paket do krajnje razine. Želio bih na podiju završavati sve utrke do kraja sezone”, zaključio je Rins.

Sada je ponovno treći u prvenstvenom poretku s 23 boda zaostatka za drugoplasiranim Doviziosom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.