Daniel Ricciardo i Red Bull su pametnom i pravovremenom strateškom odlukom osigurali pobjedu na VN Kine pred finskim dvojcem, Valtterijem Bottasom i Kimijem Raikkonenom.

Ricciardo se nalazio na petom mjestu kad se dogodio unutarmomčadski sudar u juniorskom Toro Rossu dvadesetak krugova prije kraja u zavoju 14. Suci su morali ukloniti krhotine Toro Rossa sa staze pa je aktiviran sigurnosni automobil.

Oba Red Bulla predvođena Maxom Verstappenom su se navodno nalazili upravo u zavoju 14 kad je izašao sigurnosni automobil te su odličnom odlukom sa zida povučeni u boks po nove meke gume.

Iako su izgubili poziciju na stazi, na svježim gumama su si osigurali jaču završnicu od konkurenata koji su ostali na desetak krugova starim srednjim gumama. Uspješno su napadali i prestizali Mercedesove i Ferrarijeve vozače te su mogli slaviti dvostruku pobjedu da Max Verstappen nije nespretno podletio Sebastianu Vettelu u vrhu zavoja i zavrtio obojicu.

vettel verstappen

Ferrari je imao frustrirajući dan, ispunjen nesretnim okolnostima, ali i lošim strateškim odabirima. Iako je Sebastian Vettel poveo utrku, Ferrari je zakasnio krug-dva s promjenom guma pa je izgubio vrlo bitnu vodeću poziciju od Bottasa. Izgledalo je da će se među njima voditi borba do samog kraja, ali sreća se poigrala s obojicom. Po izlasku sigurnosnog automobila nisu imali šanse protiv letećeg Red Bulla.

Iako je bio u boljoj poziciji od Ricciarda, Max je u napadu na trećeplasiranog Hamiltona izletio sa staze i pao u poretku iza kolege. Nakon što su obojica prestigla Hamiltona, mladi je Nizozemac krenuo na Vettela i priredio trenutak koji mu tifosi neće lako oprostiti.

Torpedo upadom na kočenju za zavoj 14 je zavrtio sebe i Vettela zbog čega su izgubili pozicije od Hamiltona i Raikkonena. Vettel je u žaru trenutka dodatno otežao vlastitu misiju u završnici jer je dobro spalio gume pri ponovnom pokretanju.

Red Bull i Daniel Ricciardo su priredili odličnu predstavu strateškom odlukom, ali ponajprije idealnoj poziciji na stazi. Sekunde su igrale ključnu ulogu i donijele neočekivanu, ali zasluženu pobjedu austrijskoj momčadi.

VN Kine je bila nevjerojatna i pratitelji sporta mogu biti zadovoljni viđenim. Iako se nismo nadali pregršt događanja i preokreta na stazi, dobili smo najbolje što nam se moglo ponuditi.

Sljedeća utrka je za dva tjedna u Baku, Azerbajdžan.

Izjave osvajača postolja:

#1 Daniel Ricciardo: “Bilo je teško u utrci, ali na kraju se jako dobro posložilo. Gume su bile dobre i probijao sam se uspješno. Ostavljao sam protivnicima mjesta, iako sam pomišljao biti malo žešći. Znao sam ako ih ne preteknem odmah da mogu i malo poslije”.

#2 Valtteri Bottas: “Utrka je išla u našem smjeru, a kad je izašao sigurnosni automobil, zatekli smo se u nevolji s Danielom i Kimijem. Malo sam razočaran jer smo dobro odradili posao. Mislim da je sve bilo pod kontrolom i nisam imao problema, tako da mislim da bih pobijedio inače”.

#3 Kimi Raikkonen: “Imao sam dobar start, ali onda me izblokiralo pa sam izgubio poziciju. Poslije toga sam se malo mučio prateći bolide ispred sebe, zasigurno daleko od idealnog. Poslije smo jako dugo ostali vani, ali smo imali sreće sa sigurnosnim automobilom i brzinu friškijih srednjih guma. Za pobjedu sam morao imati meke gume.