Red Bullov motorsportski savjetnik dr Helmut Marko kaže kako je Renault prevario Daniela Ricciarda da bi potpisao za njih.

Australac je potpisao ugovor s francuskim proizvođačem prošle sezone nakon duge zavrzlame jer su još u igri bile dvije najjače momčadi, Mercedes i Ferrari.

Ricciardov je prelazak iz Red Bulla u Renault i danas iznenađenje, iako Francuzi slove za vođu ‘ostatka poretka’ i nadaju se povratku u borbi za sami vrh kroz narednu sezonu-dvije.

Ipak, stvari im u novoj sezoni ne idu glatko jer se iznimno muče s pouzdanosti paketa R.S.19, a niti brzinom ne opravdavaju ulogu predvodnika sredine poretka.

“Oni su nama pokazivali grafikone i obećavali masivan napredak u narednoj sezoni. Vjerojatno im je povjerovao. Oni su dobri u tome.”, govori stari lisac Marko.

Odnos između Red Bulla i Renaulta nakon početka nove turbo-hibridne ere je priča za sebe, iako su tokom V8 ere zaredali četiri uzastopna naslova.

Novonastalo partnerstvo između Honde i Red Bulla nije ulijevalo povjerenje Ricciardu i on se odlučio za Renault jer mjesta u Mercedesu i Ferrariju više nije bilo.

“Priča je bila da će donijeti odluku za vrijeme ljetne stanke, tj. hoće li prijeći u Mercedes, Ferrari ili će ostati u Red Bullu. Na kraju je okrenuo pilu naopako i sve nas iznenadio šokantnim prelaskom u Renault”, objašnjava Marko.

Marko priznaje da je bio jako iznenađen što Ricciardo nije potpisao ponuđeni jednogodišnji ugovor s Red Bullom.

“Za mene je sve izgledalo uredno. Poboljšali smo ponudu i raspravili o svemu što želi da se poboljša, pa čak i s njegovim privatnim sponzorima iz Australije, a to su dugi pregovori”.

“Nakon testa u Mađarskoj, već sam znao da neće ostati s nama”, zaključio je Marko.