Red Bullov motorsportski savjetnik dr. Helmut Marko smatra kako njegova momčad, za razliku od konkurentskog Mercedesa i Ferrarija, ima hrabrosti za promociju mladih vozača.

Promocija aktualnog GP2 prvaka Pierra Gaslya je samo zadnja u nizu uspješnih priča iz Red Bullova razvojnog programa. Francuz je već u prvom pokušaju opravdao povjerenje momčadi što mu je otvorile sjedište Danila Kvyata koji se natječe u F1 od 2014. godine.

Njegov trenutni kolega Carlos Sainz i glavna Red Bullova ergela Verstappen i Ricciardo su također bili dio Red Bullovog razvojnog programa kroz F3 i ostale trkaće serije.

Gasly je u Maleziji osvojio 14. mjesto te ga se očekuje i naredne sezone u Toro Rossovom sjedištu. Helmut Marko je potvrdio kako ćemo vrlo skoro znati budućnost Francuza.

“Red Bull je za razliku od Ferrarija i Mercedes potpuna suprotnost. Mi imamo muda da damo mladim vozačima bolid u ruke”, jasan je Marko.

“Vidjet ćemo što budućnost nosi. Imamo svoje ideje i čim se sve finalizira, budete informirani”, dodao je savjetnik.

Iako je Mercedesov i Ferrarijev juniorski program manji od Red Bullovog, obje momčadi imaju mlade vozače koji su na rubu ulaska u najbrži cirkus.

Mercedes trenutno broji dva vozača pod svojom zaštitom – Estebana Ocona i Pascala Wehrleina, dok Ferrari na raspolaganju ima Charlesa Leclerca i Antonija Giovinazzija.

Ferrari će u sljedećoj sezoni isporučivati nove motore švicarskom Sauberu i prema ugovoru imaju osigurano jedno mjesto u kokpitu. Ferrari će dati sve od sebe da dođe i do drugog, iako je za to šansa vrlo mala jer veliki Sauberov sponzor favorizira Šveđanina Marcusa Ericssona.

U boksovima kruže špekulacije kako se Toro Rosso namjerava oprostiti s Danilom Kvyatom i kako je Red Bull spreman angažirati vozače izvan svog razvojnog programa.

Wehrlein, Ericsson i Palmer su jedni od kandidata, ali Marko naglašava kako je takav potez vrlo malo izvjestan: “Mi smo Red Bull, drugačiji smo od drugih i ta nam je opcija skoro nezamisliva”.

Progovorio je i o mogućem angažmanu F2 vozača Noboharu Matsushite koji je pod Hondinom zaštitom, ali je zaključio kako Japanac još nije spreman za takav iskorak.