Adrian Newey se u tišini priprema za potpuni angažman u Red Bullov Formula 1 razvojni program. Cilj mu je hitno pomoći momčadi da preokrene situaciju u tekućoj sezoni.

Od Red Bulla se očekivalo da bude glavna prijetnja dominantnom Mercedesu ove godine, ali loše korelacije između podataka iz zračnog tunela i sa staze im nisu pomogle da naprave aerodinamički efikasan bolid kakvom su se nadali.

U Španjolskoj su predstavili novi paket s kojim su smanjili prednost za vodećima, ali još im preostaje najmanje pola sekunde po krugu.

Neweyeva uloga u momčadi je prošlih godina bila u padu jer se posvetio drugim aktivnostima, poput projektiranja jedrilica za America’s Cup i dizajniranju Aston Martinova hyper-automobila.

Christian Horner je nakon lošijeg starta sezone morao povući kritičan potez – pozvati Neweya na puni angažman. Vjerojatno najcijenjeniji dizajner današnjice je tako bio prisutan u Red Bullovoj garaži tokom vikenda u Catalunyi.

Na upit novinara o prisustvu Neweya, Horner je jasno odgovorio: “Zasad samo pažljivo sluša što mu vozači imaju za reći. Izgleda otprilike kao posjeta doktoru jer želi razumjeti povratne informacije kako bi poboljšao paket u skladu s njihovim željama”.

“Tokom zime Adrian je bio 50% involviran u pozadinski razvoj, ali nakon testova se počeo sve više uključivati”, kaže Horner.

S obzirom da su obaveze oko Aston Martinova automobila olakšale, dostupniji je i moći će se u potpunosti posvetiti Formuli 1.

Iako je Newey prije nekoliko godina kazao da ne želi raditi na F1 projektu puno vrijeme, čini se da je ponovno središnji element momčadi Red Bulla.

“Dolazi na tjedne sastanke, veoma je aktivan u zbivanjima i radi na razvoju bolida. Naš dizajnerski tim je prilagođen Adrianovom jedinstvenom načinu rada”, izričit je šef momčadi Horner.