Danilo Petrucci je pred domaćom publikom u Mugellu ostvario prvu pobjedu u kraljevskoj klasi. Talijanski karabinjer je izvrsno vozio i unatoč prehladi tokom vikenda izvojevao jednu od najbržih i najuzbudljivijih utrka sezone.

Petrucci je vodio velik dio utrke, ali su mu za repom konstantno bili aktualni prvak Marc Marquez i Andrea Dovizioso te su se mijenjali u vodstvu. U vodećoj se grupi našao i odlični Alex Rins na Suzukiju, ali nije imao snage na pravcu za realni napad na postolje.

Ducati je bio u izvrsnoj formi pred domaćim gledateljima i za glavni cilj su imali stopirati Marquezov pobjednički niz. Odličan je bio i Jack Miller na satelitskom Pramac Ducatiju jer se držao do pada u 15. krugu u vodećoj grupi.

Petrucci je napravio ključni napadački potez u zadnjem krugu. Ducatijev tvornički dvojac je agresivno ušao zajedno s Marquezom u prvi zavoj. Dovizioso se našao u sendviču i odlučio je popustiti jer bi inače eliminirao sebe i Marqueza, a Petrucci je preuzeo vodstvo i sačuvao ga do cilja.

Vodeći trojac, rame uz rame u zavoju 1

“Nevjerojatno, ovo je najbolje mjesto za pobijediti. Nevjerojatno je pobijediti ispred domaćih navijača”, kaže pobjednik Petrux.

“Utrka je bila fantastična, ne mogu vam opisati osjećaj. Mislim da ću još tek shvatiti što je bilo danas. Želim zahvaliti svima, obitelji, prijateljima, Andrei Doviziosu za pomoć preko zime…”, zaključio je.

Dok je crvenima bio dan za pamćenje, talijanskom junaku Valentinu Rossiju je bio dan za zaborav. Nakon loših kvalifikacija, utrku je završio padom u 7. krugu. Yamahina forma očekivano nije bila zadovoljavajuća u utrci jer im je nedostajalo brzine na pravcu. Najbolje o tome zna drugoplasirani na startu Fabio Quartararo koji je prošao ciljem na tek 9. mjestu.

Sljedeća je utrka za dva tjedna u španjolskoj Catalunyi.