Lorenzo ukrotio Marqueza na Red Bull Ringu!

Jorge Lorenzo je pobjednik fantastične VN Austrije na Red Bull Ringu ispred sunarodnjaka Marca Marqueza i momčadskog kolege Andrea Doviziosa.

U prvoj polovici utrke se vodeći trojac izdvojio i bilo je jasno da će se Marquez boriti protiv Ducatijevaca za pobjedu. Od druge polovice utrke, borba za najvišu stepenicu se svela na španjolski duo Lorenzo/Marquez jer Dovizioso nije mogao održati ritam.

Lorenzo je potez za pobjedu izveo u maniri Marqueza, agresivnim pretjecanjem na mjestu na kojem se inače ne pretiče, u pretposljednjem zavoju. Marquez se pokušao vratiti u posljednjem krugu, ali je Lorenzo još jednom pokazao hrabrost s riskantnim čuvanjem pozicije s vanjske strane u špic zavoju 3, iako je Marquez držao unutrašnju liniju.

Ducati je još jednom pokazao da je Red Bull Ring njihov teritorij, ali je interesantno bilo iznimno poboljšanje Honde od prošle godine po brzini i akceleraciji iz sporijih zavoja.

Najbliži pratitelj vodećeg trojca je Britanac Cal Crutchlow, a potom Danilo Petrucci na satelitskom Ducatiju. Talijan dogodine nastupa za tvornički Ducati, ali nije uspio pratiti vodeći trio iako ima identičan paket kao tvornički vozači.

Valentino Rossi je uspio popraviti štetu sa šestim mjestom jer je startao s tek 14. mjesta. Doktor je vrhunski odradio start i na stazi koja ne odgovara Yamahi, donekle sačuvati obraz nekadašnjoj šampionskoj momčadi.

Krug osvajača top 10 pozicija su zatvorili Dani Pedrosa, Alex Rins, Johann Zarco i Alvaro Bautista.

Iduća se utrka vozi za dva tjedna u Silverstonu za VN Velike Britanije.

vn austrije moto gp lorenzo maruqez

Izjave osvajača postolja:

#1 Jorge Lorenzo: “U početku je Marquez jako pritiskao da otvori prednost, a ja sam ga u isto vrijeme morao pratiti, braniti se od Dovija i čuvati gume. Znao sam da će Marc biti jak na kočenjima, uvijek bi mi vratio poziciju. U zadnjem krugu me ispoštovao kad sam ga prestigao s vanjske strane. Ovo mi je jedna od najboljih pobjeda”.

#2 Marc Marquez: “Dao sam sve od sebe. Pritiskao sam od početka jer sam bio na tvrdoj stražnjoj gumi. Mislio sam da će duže izdržati, ali su već sredinom utrke popustile i počeli su me hvatati. Na ravnici su bili jaki, a ja sam sve dao da sačuvam poziciju i napravim dobar show za gledatelje. Vrlo sam sretan rezultatom i bodovnim vodstvom u prvenstvu”.

#3 Andrea Dovizioso: “Nažalost smo završili treći jer nisam mogao voziti kako sam želio. Mislim da je to zbog guma. Svi smo (vodeći) bili na drugačijim gumama. Pokušavao sam prestići Jorgea, ali je bilo jako jako na kočenju. U tim sam pokušajima vjerojatno istrošio gumu, a možda sam i imao kriv odabir. Morao sam se povući iz borbe za pobjedu. Razočaran sam jer smo imali brzinu i željeli smo pobjedu, ali nismo uspili”.