Lorenzo: Krivo mjesto, krivo vrijeme. Žao mi je!

Jorge Lorenzo kaže da je najgore u svemu što je pomeo druge vozače nakon greške na kočenju zbog koje su odustali Yamahini asevi Valentino Rossi i Maverick Vinales te Andrea Dovizioso na Ducatiju.

Jorge Lorenzo je imao uzbudljiv početak utrke kada se s 10. mjesta probio do vodeće četvorke, ali onda je već u drugom krugu uslijedio šokantni lančani sudar.

Iako još nema top 10 plasman ove sezone, Lorenzo je pred domaću VN Španjolske u Catalunyi posjetio Hondin tvornicu u Japanu i pripremio novi rezervoar goriva. U prvom krugu se popeo za šest mjesta, a prilikom lova na vodeću skupinu je osjetio ohrabrujuću brzinu novog paketa.

Lorenzo je pokušao prestići trećeplasiranog Vinalesa na kočenju za zavoj 10, ali isto je radio njegov kolega Marquez u borbi za prvo mjesto s Doviziosom i primorao Talijana na povlačenje iz idealne putanje. To je inicijalno iznenadilo Lorenza i uslijedio je gubitak prednjeg dijela RC213V.

Lorenzova Repsol Honda je postala torpedo koji je pokupio rijetke rivale Marca Marqueza i uvelike odlučio utrku nakon samog uvoda.

“Imao sam dobar start, popeo sam se dosta pozicija, a motocikl je izgledao vrlo dobro. Imao sam bolji osjećaj nego u ostatku vikenda”, kaže Lorenzo.

“Vjerojatno sam pokušao prestići Mavericka u krivi trenutak i na krivom mjestu. Znao sam da je zavoj 10 (La Caixa) zeznut i često smo tu viđali nesreće u nižim kategorijama i prethodnih godina. Ista stvar mi se dogodila s Iannoneom u 2016”.

“Ispred je bio Dovi koji se dobro pripremio za izlazak iz zavoja jer ga je Marc napao s unutarnje, a onda sam mu prilazio sve bliže i bliže pa da ga ne udarim, morao sam jače pritisnuti kočnicu, a onda sam izgubio kontrolu prednje gume”.

“Mislim da se u drugačijem zavoju ovo ne bi dogodilo. Također sam kriv što nisam sačekao bolji trenutak. Najgora je stvar što sam pokupio nekoliko vozača koji se bore za naslov, a ja nisam u toj borbi. Još nemam neki broj bodova i meni ništa ne znači ako odustanem”, objašnjava Lorenzo.

“Žao mi je što nisam sam pao i nema isprika koje mogu opravdati ovaj trenutak. Moram im se ispričati, ali znam da im to neće biti dovoljno jer su puno izgubili”.

“Mislim da je ovakav tip zavoja napravio dosta problema u povijesti i da će ih ponovno napraviti u budućnosti. Danas nisam bio dovoljno oprezan i ljutnja oštećenih je opravdana”, zaključio je Jorge.

Vinales je inače bio najljući zbog incidenta i čak je dao ručni signal Jorgeu da je lud. Dovizioso je bio psihički utučen i nije se puno trudio dati do znanja Jorgeu, dok je Rossi jedini olakšao Jorgeove muke izjavom da se radi o trkaćem incidentu.

“Ovo je bilo utrkivanje i razumijem njihove reakcije. Ne možemo sada ništa promijeniti. Prvo sam otišao u Ducati i ispričao se Gigiju (šefu momčadi) i Doviju, a onda u Yamahu Valeu i Mavericku, koje nisam susreo”.

Unatoč lošem raspletu utrke, Lorenzo je dobio ohrabrujuće naznake za nastavak sezone. Dobio je poboljšani paket zbog kojeg je bio brži i samopouzdaniji, a imat će priliku i nastaviti proces u narednim danima na Catalunyi.

Marquez sada vodi prvenstvenu s 37 bodova ispred Doviziosa i 39 ispred Rinsa.