Christian Horner vjeruje da je Formula 1 na raskrižju kad su u pitanju regulacije oko pogonskih jedinica u budućnosti. Zadnjih su tjedana Mercedes i Porsche odlučili ući u Formula E prvenstvo nakon povlačenja iz DTM-a i LMP1 serije.

Očekuju nas daljnje rasprave i sastanci prije donošenja odluka o novim pravilima. Obožavatelji su kritični prema novim hibridnim pogonskim jedinicama, a nova pravila nameću pojednostavnjenje, pojeftinjenje i povećanje buke motora.

“Nadam se da nećemo završiti na lošem kompromisu”, kazao je Horner za Auto Motor und Sport. “Svi proizvođači idu u Formula E prvenstvo, a to je igralište za buduće tehnologije. Porsche, Mercedes, Audi, Renault, Jaguar… To je više nego što ih trenutno ima u Formuli 1!”, dodaje Horner.

“Cijena Formula E sezone je samo 5% F1 godišnjeg budžeta pa mi je čak i lako zamisliti da su se masovni proizvođači automobila okrenuli k tome, dok bi u F1 trebali ostati proizvođači poput Ferrarija, Aston Martina i Lamborghinija. To je njihovo mjesto, a F1 je sad na raskrižju!”, smatra Horner.

“Kad bismo vjerovali politici, svi bismo vozili električna auta do 2030. godine. Formula 1 bi trebala biti kontra politike i osigurati čisto utrkivanje, natjecanje najboljih svjetskih vozača s motorima na unutarnje izgaranje”, dodaje šef Red Bulla.

Već je u lipnju sportski direktor F1 Ross Brawn naglasio kako se F1 nalazi pred raskrižjem, a Horner je tada pozvao Britanca da pokaže hrabrost i donese pravu odluku za budućnost sporta. Iako obožavatelji priželjkuju povratak V10 i V12 motora, Brawn zna da takvo nešto nije moguće.

“Već sam odradio pregled foruma obožavatelja, i skoro svi su navijali za povratak V10 motora”, istaknuo je Horner. “Ali, sumnjam u takvu perspektivu, zasad mi se bi-turbo V6 čini kao izgledna opcija. Obožavatelji žele moćan i prodoran zvuk motora”, zaključio je Horner.