Lewis Hamilton smatra da britanska staza Donington ima više izazovnih zavoja od bilo koje aktualne staze u kalendaru.

Četverotruki svjetski prvak želi staze čiji zavoji nisu samo izazovni za vozače i bolide, već i kažnjavaju greške. Hamilton ima desetogodišnje iskustvo jurnjave u najbržim bolidima današnjice po najprestižnijim stazama u svijetu i zna glavne probleme.

Prošlo je neko vrijeme otkad se utrkivao na stazama starog kova u Velikoj Britaniji poput Doningtona i Brands Hatcha. Naročito ističe Donington kao stazu s izazovnim zavojima kakvi mu nedostaju u F1 kalendaru.

“Obožavao sam Oulton Park i Donington. Zavoj Old Hairpin u Doningtonu je bio noćna mora. Za brzi prolazak bih morao dignuti nogu s kočnice i koristiti aerodinamički potisak i brzinu za što veće prianjanje bolida”, počinje iznositi dojmove Hamilton.

“Onda idete uzbrdo prema drugom desnom zavoju prije sljedeće ravnice. Tu uopće ne vidite bijelu liniju s vanjske strane zavoja, a iza nje se nalazi šljunak i jednom kad se nađete u njemu, nema lakog povratka”, nastavlja.

donington

“Oh Bože, samo kad se sjetim pronalaska limita u tom zavoju koji je puno teži od svih aktualnih u F1. Takva mi vrsta zavoja doista nedostaje u F1. Kad bi takva staza ponovno bila u kalendaru, podigla bi izazov na iduću razinu”.

Donington je odlična staza za vozače i gledatelje. Nekoć su se na njoj održavale Formula 1 i MotoGP utrke. Iako joj nedostaje sadržaja poput glamurozne infrastrukture, pruža sve što treba obožavateljima sporta i pilotima – dobar pregled staze i pregršt trkaće akcije.

Hamilton dodaje kako staze koje kažnjavaju greške vozača daju draž i pružaju izazov, dok moderne generalno zanemaruju taj element.

“FIA radi odličan posao, ali mislim da zaista moraju prekinuti s asfaltiranim izletnim zonama. Ne možete se samo vratiti na stazu nakon što ste izletili ili kratili zavoj, kao što već neko vrijeme gledamo”, uvjereno će Hamilton.

“Ono što volim kod starijih utrka je kad bi vozači izletili sa staze, izgubili bi vrijeme i nekoliko pozicija na stazi. Naravno, mi se ne želimo oštetiti ili sudariti, ali sada možemo slobodno napadati zavoje jer znamo da i ako pogriješimo procjenu za 5 posto, vrlo lako se vratimo nazad, kao da se ništa nije dogodilo, a to mi nije drago”, zaključio je Lewis.