Romain Grosjean je zasigurno na strani ograničenja troškova u F1 koje se planira uvesti od sezone 2021. Kao glavni argument je naveo da bi utrkivanje postalo zanimljivo kao u MotoGP-u.

Grosjean smatra da bi ograničenje troškova bilo od velike koristi za sport i podiglo uzbudljivost natjecanja.

MotoGP je jako uzbudljiv i napet od početka do samog kraja utrke. Vozači su jako blizu, a ishod je često nepredvidljiv i zabavan. Ipak, na kraju sezone obično najbolji vozači budu na vrhu.

“Obožavam ideju smanjenja i ograničenja troškova. Veliki sam obožavatelj MotoGP-a i ako pogledate poredak u kojem se osim tvorničkih ističu i vozači nezavisnih momčadi poput Cala Crutchlowa i Johanna Zarca, to je zaista sjajno”, govori Grosjean.

“Svaku utrku netko drugi može pobijediti i poredak je jako izmiješan. Kada gledate utrku, uvijek se iznenadite, a to bih želio vidjeti i u Formuli 1. Jednu trku neka pobjednik bude Mercedes, drugu Ferrari, onda Red Bull pa Force India i onda možda Haas”, nastavio je Francuz.

Grosjean smatra da bi se F1 trebala vratiti gdje je bila 2012. jer se po njemu radilo o najneizvjesnijoj sezoni u kojoj su obožavatelji svjedočili spektakularnim događanjima do samog kraja.

“U 2012. smo imali sedam različitih pobjednika u prvih sedam utrka. Mislim da je to sjajno za show kada nikad ne znate tko će pobijediti. Tada će navijači vrlo rado gledati utrke jer nikad ne znaju tko će pobijediti i bude uzbudljivo do samog kraja”, dodaje.

Koje su šanse za takav rasplet?

Sezona 2012 u F1 je bila jako interesantna jer su Pirellijeve gume brzo degradirale ili bi odjednom i neočekivano opale performansama.

Takvi su “umjetni” sastojci izmiksali poredak i učinili utrke neizvjesnima. Ipak, pravi obožavatelji F1 ne vole takve umjetne smicalice već istinsko utrkivanje na stazi.

Valja imati na umu da se utrke na četiri kotača ne mogu uspoređivati s onima na dva jer se motocikli lakše prate u zavojima i još lakše pretiču na kočenju.

Bilo kako bilo, provjerena i dobra promjena pravila s kojom bi se F1 učinila zanimljivijom i uzbudljivijom trkaćom serijom ne bi trebala biti naodmet pratiteljima sporta.