FIM: Ducatijevo krilo je legalno

Sumnjivi aero-dodatak na Ducatiju

FIM je presudio da je Ducatijevo krilo ispred stražnjeg kotača legalno te da Andrea Dovizioso zadržava svoju pobjedu iz Katra.

Nakon utrke u Katru i Dovijeve pobjede Honda, KTM, Suzuki i Aprilia su podnijeli žalbu na kontroverzno Ducatijevo krilce koje se nalazi ispred stražnjeg kotača.

Četiri tima su podnijela žalbu jer smatraju da je uređaj, odnosno aerodnamički dodatak, koji su također koristili Danilo Petrucci i Jack Miller, pružio navedenima aerodinamičnu korist.

Ducati se branio tvrdnjom da je svrha takvoga dodatka ništa više doli hlađenje stražnje gume.

Saslušanje Žalbenog suda FIM-a je održano u petak, a priopćenje je izdano ovaj utorak. FIM je izjavio da je uređaj legalan i da se u narednim utrkama ne može prosvjedovati protiv njegove uporabe.

U priopćenju se navodi: “Nakon saslušanja u Miesu u petak 22. ožujka, Žalbeni sud MotoGP-a je donio svoju odluku 26. ožujka, a stranke (četiri žalitelja, Ducati i FIM) su uredno obaviještene.”

Pravila žalbenog suda u MotoGP-u:
“Žalbe koje su podnijeli Team Aprilia, Team Suzuki, Team Honda i Team KTM su dopuštene.”

“Privremeni rezultati utrka se potvrđuju i proglašavaju konačnima.”

“Odbija se zahtjev da se uređaj proglasi nezakonitim i zabrani njegovo korištenje u budućim utrkama.”

U priopćenju se dodaje kako četiri prosvjedničke ekipe sada imaju pet dana za podnošenje žalbe na presudu FIM-a Sudu za sportsku arbitražu (CAS).