Nakon što pobjede utrku ili osvoje postolje, vozači obavezno dobiju šampanjac. Neki ga piju, neki sprejaju gomilu, a neki uliju u svoju cipelu i popiju.

Iako zvuči gadno piti iz znojne sportske obuće i pune bakterija, Daniel Ricciardo i još neki sportaši vole proslaviti pobjedu na taj način.

Zbog Riccijevog kultnog ‘shoeya’ pokrenuto je istraživanje na sveučilištu u australskom Sydneyu u vezi kombinacije znojne obuće i alkoholnih pića.

Iako alkoholna pića ubijaju mnoge bakterije, lakši alkohol poput šampanjca čini posve suprotno. Šećer i kvasac su u ovom slučaju potaknuli širenje i razvoj bakterija.

“Ne preporučavam ispijanje alkohola iz cipele. Jedna od najznačajnijih stvari koje smo otkrili je da bismo mogli izolirati stafilokok čak i nakon što je u jednom trenutku uronjen u alkohol”, kaže Dr. Vincent Ho.

“Zlatni stafilokok nije nešto što želite popiti. Možete dobiti sepsu, upalu pluća, trovanje, povraćanje, mučninu i proljev”, dodaje doktor.

Ako već ne možete bez sve popularnije ‘shoeya’ tada razmislite o čišćem načinu tj. jačem alkoholu umjesto pjenušavog vina ili šampanjca.

Veća koncentracija alkohola primjerice u votki je zadržala razvoj bakterije, a niski pH pive je imao sličan učinak. Crveno vino se također pokazalo jakim borcem protiv bakterija.