Kimi Raikkonen je jedna od ikona Formule 1. Razlog nije impresivna statistika, brojni naslovi, vrhunski rezultati i sportska strana života, već njegova karizma i simpatičan flegmatični nastup kakav nije karakterističan za zvijezde.

U nedavno objavljenoj knjizi “Nepoznati Kimi Raikkonen”, veteran iznosi svoju životnu priču te događanja iz pozadine.

kimi

1) Kimijev glas

Kimijev niski i duboki glas je posljedica nesreće dok je bio petogodišnjak. Mali Kimi je pao s bicikle i jako udario grlom o volan. Njegove su glasnice stradale i nikad se nije oporavio od toga.

2) Mokrenje u vrtu

Kimijeva obitelj nije imala zahod u kući pa je nuždu obavljao u vrtu. Tu naviku nikad nije izbacio, naprotiv.

Iako danas posjeduje zahod, Kimi tu i tamo danas voli pomokriti u vrtu. Problem je što je navukao sina Robina na isto, a njegova žena Minttu nije najsretnija zbog toga.

3) Rekord na lokalnoj kart-stazi

Bivši trkaći vozač Harald Huisman je prepoznao Kimijev talent u kartingu pa ga je pozvao u društvu prijatelja Kalle Jokinena na sastanak o budućnosti.

Kimi nije pričao engleski na mu je prijatelj Kalle prevodio i obavljao razgovor.”Što bi rekao da netko obori rekord na tvojoj kart stazi?”, pitao je Kimi Huismana.

Huisman mu je odgovorio da je staza prašnjava i da je sekundu sporija nego inače. “To nije ono što sam pitao”, potvrdio je Jokinen u ime Kimija koji je potom sjeo u kart i vozio 15 minuta.

Raikkonen je oborio rekord staze, a Huisman je brže-bolje zvao menadžera Davida Robertsona u Englesku.

4) Vojni izlet

Kimi je 1999. godine pristupio finskoj armiji dok se natjecao u Formuli Renault. Stil života u vojsci mu nije odgovarao, nije dobro primao naredbe niti se volio ustajati ranom zorom.

Kimi je pobijedio sve četiri utrke tokom zimskog dijela sezone, a potom je proslavio uspjeh alkoholnom zabavom. Kimi se ‘razbio’ u rođakovoj kući, a potom se istog dana uvečer morao vratiti u bazu.

Problem je bio što je bio prepijan za proći normalno pokraj zaštitara na vratima pa se s prijateljem Tonije Vilanderom odlučio ušuljati i popeti preko ograde.

Kimijev je plan naravno bio osuđen na propast i dočim su se počeli penjati pojavila se vojna policija. Kimi se uspio baciti jarak i sakriti na vrijeme dok je prijatelj Toni uhvaćen.

Iako se vratio u svoju sobu, trebalo je samo 10 minuta da se pojavi zapovjednik i zadere: “RAIKKONEN, DIŽI SVOJU GUZICU”. Naime, Toni je pokleknuo pod pritiskom i odao Kimija zbog čega je ovi dobio 20 dana kaznu što je značilo da će propustiti utrku anrednog vikenda.

Kimi je razmišljao o bijegu iz vojske, ali se srećom uspio nekako dogovoriti s nadređenima i voziti utrku.

5) Kimijev sukob s ocem

Kimijev otac Matti je imao auto-nesreću 2008. godine. Zadobio je neurološle ozljede koje se ne mogu do kraja izlječiti pa je puno počeo piti, a to je itekako frustriralo Kimija.

Kap koja je prelila čašu je Mattijevo gađanje glinenih golubova dok se opijao. Kimi je uzeo stvar u svoje ruke i oduzeo mu puške zbog čega je Matti poludio. Od tada Kimi s ocem nije bio u dobrim odnosima.

Jednog se jutra Kimijeva majka Paula probudila i pronašla muža kako leži na podu. Pao je s kauča i udario glavom o pod. Iako su ga ona i tadašnja Kimijeva žena Jenni Dahlman brzo prebacili do obližnje bonice, Mattiju nije bilo spasa.

Kimi nikad nije sredio problem s ocem prije nego što je preminuo. “Uvijek bi trebali riješiti probleme prije nego netko umre. Ali ovog se puta to nije desilo. S vremenom bude lakše, ali žalovanje nikad ne prestaje. Reli mi je mnogo pomogao da olakšam bol, inače bih se utopio od tuge u alkoholu”.

6) Uhićenje u Singapuru

Nakon kontroverzne VN Singapura 2008. godine, Kimi je prolazio sigurnosnom zonom u aerodromu. Onda mu je pala briljantna ideja na pamet.

Stavio je svoju prtljagu na pokretnu traku i umjesto da krene kroz detektor metala, Kimi se bacio s prtljagom kroz stroj. Zaštitari su pobijesnili, a Kimi im je na to počeo objašnjavati kako je samo želio snimku dijelova tijela.

Želio je imati snimku organa, ali je nije dobio. Ono što je dobio su lisice na rukama i nogama te informativni razgovor u postaji.

7) Prva pressica za Ferrari

Kimi je trebao u 10 sati održati prvu press konferenciju kao vozač Ferrarija. Njega nije bilo, a jedini trag koji je ostavio za sobom je bio sat nadomak hotelske saune. Nije se javljao na mobitel ni kucanjem na vrata, a večer prije je proveo u društvu finske zvijezde.

Partijali su cijelu noć te su ga nekako uspjeli pronaći u prijateljevoj sobi na podu u položaju fetusa. Na sebi je imao samo hotelski kapato. Ferrarijevi su šefovi već bijesnili na kašnjenje novog vozača.

Onda se pojavio mamurni Kimi na pressici dok je još bazdio na žestoki alkohol. Stao je pred mikrofon i rekao: “Buongiorno alla tutti” i u tom trenutku pomislio: “Ovo je zaista prošlo bolje od očekivanja”.

8) Kimi rock-zvijezda

Dugogodišnji Kimijev prijatelj Sami Visa je 2006. imao na raspolaganju Kimijev stan u Helsinkiju za vikend. Usred noći mu je upala gomila dugokosih likova u stan, a jedan od njih je imao Kimijevu kacigu na glavi.

Srećom, Kimi je bio jedan od upadača u prostor, a ostatak ekipe su bili članovi rock benda Guns n Roses. Nakon što su završili koncert, odlučili su se nači s Kimijem i otići na afterparty u njegov stan.

9) Finska vs Engleska

Kimi je pozvao neke od svojih mehaničara iz McLarena u Finsku. Kimi je izazvao Engleze na igru opijanja protiv svojih prijatelja iz Finske.

Prva žrtva je bio Britanac koji se posklizao u sauni i opekao na užeglo kamenje. 1:0 za Finsku. Sljedeći je ponovno otpao Britanac, doslovno je upao u snijeg dok je mokrio i nije ga bilo neko vrijeme. Pronađen je promrzao, a vesela ekipa ga je potom strpala u saunu na odleđivanje.

kimi pijan

10) 16 dana

Kimi je pozvao svog prijatelja hokejaša Kimmu Pikkarainena na VN Bahreina 2012. godine. Nakon odličnog drugog mjesta i slavlja po povratku s F1 stanke, završili su na privatnom partyu princa Bahreina.

Kimi i Piki su se tako izmeli da su nastavili svoju igru cuganja narednih 16 dana, usred početka F1 sezone! Kimi je u tom periodu ozljedio gležanj zbog čega je morao propustiti Lotusov test prije VN Španjolske.

To je za Kimija značilo da opijanje može produžiti za još tjedan dana, a stao je samo dva dana prije VN Španjolske. Bio je uvjeren da će se u dva dana uspjeti oporaviti i da mu to neće utjecati na vožnju.

Kimi je utrku završio na trećem mjestu. Sve što je na pressici poslije utrke kazao je bilo: “Sretan Dan majki svim majkama”.