Cal Crutchlow je najavio da neće nastupiti na VN Austrije u slučaju kišne utrke. Ostali su vozači također upozorili o sigurnosnim nedostacima staze.

U petak je na prvom treningu pala jaka kiša i mnogi su vozači pali u zavojima 1 i 3, najjačim kočionim zonama.

Vrlo brzo su izjasnili zabrinutost blizinom zaštitnih ograda. Jedan od najglasnijih je bio Cal Crutchlow koji je inače poznat kao kišni specijalist.

“Nema šanse da bih vozio po kiši. Već sam kazao organizatorima da ograde moraju biti dalje od staze”, započeo je Crutchlow.

“Kao što smo mogli vidjeti, dosta ljudi je palo na ravnici za zavoj 3. Prvo skrećeš ulijevo, a zatim slijedi jako kočenje za desni zavoj”, nastavio je.

Danilo Petrucci dijeli mišljenje s kolegom Crutchlowom i dodaje kako je Red Bull Ring zasigurno najopasnija staza na kalendaru.

Nijemac Jonas Folger također smatra da je staza opasna: “Čak se i u suhim uvjetima prednja guma ponekad zablokira, više nego uobičajeno”.

“Mnoge su točke kočenja za desni zavoj, ali mi im prilazimo skretanjem ulijevo radi vijugavog pravca. Ako padnete na takvom mjestu pri velikoj brzini, stvari mogu biti jako opasne”.

Aprilijin Aleix Espargaro je naglasio da nam ne treba nova tragedija poput smrti Luisa Saloma u Barceloni prošle godine da bismo naučili lekciju iz sigurnosti.

“Svi su se vozači složili da se nećemo trkati ako bude kišno vrijeme. Ali, ne vjerujem da bi bilo tako kad se zelena svjetla semafora upale. Ja zasigurno neću biti među njima”, započeo je Espargaro.

“Već smo vidjeli koliko je Moto2 opasan, a Moto2 su cestovni motori. Mi dolazimo s 300 km/h na kočenje i ako nam kotači zablokiraju, idemo ravno u ogradu”, navodi Aleix.

“Uzeo bih za primjer Salomov pad. On je poginuo u trenutku kad je umjesto u ogradu, udario u motor koji se prethodno odbio od ograde”, zaključio je Espargaro.