Charles Leclerc je priznao što je slagao umirućem ocu u lipnju 2017. godine, dok je još vodio bitku za naslov F2 prvaka u vezi svoje budućnosti.

Charles Leclerc je znao da mu se ocu Herveu bliži kraj pa mu je kazao da je dobio mjesto u F1 za sezonu 2018, ali nije. Očeva je ambicija oduvijek bila da Charles postane vozač F1 i svjetski prvak pa mu je Charles olakšao put.

“Na kraju mu nisam slagao jer sam sada u Ferrariju što je nevjerojatno. Još nisam osvojio naslov svjetskog prvaka, ali ću raditi na tom ostvarenju”, kaže.

Ovo će biti najvažnija sezona u karijeri za 21-godišnjeg vozača iz Monaka jer je osigurao mjesto u bolidu spremnom za ostvarenje cilja. Iako Ferrari preferira iskusnije vozače, dokazane pobjednike i prvake, to dovoljno govori koliko vjeruju u Leclercov kapacitet.

Tko će se ove sezone zadnji smijati?

Charles je imao odličnu debitantsku sezonu u Sauberu u kojoj je potvrdio impresivan talent. Sada u tek drugoj sezoni, ozbiljno razmišlja pretresti višestruke prvake Hamilton/Vettel.

Ferrari još od 1977. godine i legendarnog Gillesa Villenueva nije zaposlio vozača s ‘malo’ iskustva. ‘Jesu li se crveni zaletjeli s Leclercom?’ je pitanje koje si mnogi s pravom postavljaju, ali…

Borba s Vettelom

Jedino će nam događanja na stazi otkriti odgovore koje željno iščekujemo. U drugoj sezoni biti kolega četverostrukom prvaku nije lak zadatak, ali isto tako neće biti lako ni četverostrukom prvaku da se obrani od izazivača.

Nijemac je elitni F1 vozač već dugo vremena, ali Leclercov potencijal koji smo vidjeli u prvoj sezoni ga je učinio potencijalnom prijetnjom i za Vettela. Ove će sezone Vettel morati zasukati rukave i ponovno se dokazati, kao 2010. godine.

Njihove su performanse na predsezonskim testovima bile vrlo izjednačene. Najbrži su im krugovi bili samo 0.01 sekunde različiti, a trkaća simulacija gotovo identična.

leclerc ferrari

Novi šef Ferrarija Mattia Binotto je već kazao kako će prioritet u specifičnim situacijama imati Sebastian. “Kada vam je namjera imati čist start, ne želite zalaziti i griješiti u nesigurnim situacijama”, kazao je.

“Njih dva će se imati pravo boriti i nećemo kazati Charlesu da uspori, ni Vettelu da je brži. Trebaju nam obojica na maksimumu, ali s obzirom da je Sebastian iskusniji, imati će prednost u početku sezone.”, dodaje šef momčadi Binotto.

Leclerc je miran i navodno će biti pažljiv kako bi izbjegao guranje i kontroverze, ali ne skriva svoje ambicije.

“Bit ću sretan ako se brzo priviknem na novi auto i budem mogao izvući svu brzinu. Bit ću realističan, ovo mi je tek druga sezone i još moram dosta učiti”, objašnjava Leclerc.

“Ne skrivam da dajem sve od sebe da budem što bolji već od prve utrke, ali ako Mattia bude imao problema oko upravljanja sa svoja dva brza vozača, to je dobar znak za mene”, zaključio je.

Nošenje s pritiskom

Nemilosrdno F1 okruženje brutalno otkriva slabe točke vozača. Dok se neki vrlo dobro nose s pritiskom, neki brzo pokleknu i zapadnu u negativnu spiralu.

Voziti za Ferrari je velik izazov jer si konstantno pod pritiskom i povećalom brojnih pratitelja. Čak se i Vettel prošle dvije sezone pokazao ranjivim pod takvim pritiskom. Serija grešaka, naročito prošle sezone, mu je narušila prvenstvena kampanju, sebi i momčadi.

Sada Ferrari i Vettel moraju imati pametan pristup jer su brzinom u rangu s Mercedesom, ali nedostajalo je sportske sreće i strateškog umijeća.

Moramo naglasiti da je samo tri dana nakon očeve smrti u 2017. godini Charles osvojio F2 utrku u Baku, a Pole poziciju s preko pola sekunde prednosti. Unatoč osobnoj tragediji i muci koju je prolazio, bio je nedodirljiv tokom vikenda.

“Tog sam vikenda samo želio pobijediti utrku za njega. Bio sam jako sretan što sam mu odao počast na taj način”, kazao je Charles.

Leclerc nije imun na tragedije koje su ga zadesile u mladom životu. Naime, njegov kum Jules Binachi je teško stradao u nesreći za VN Japana 2014. i preminuo u lipnju 2015. zbog teških ozljeda glave.

Bianchijev i Leclercov otac su bili najbolji prijatelji, a Jules je Charlesu bio poput velikog brata. Iako ponajprije želi pobjedu za sebe, kaže da mu nikad nisu daleko od misli. On na kacigi ima posvetu obojici.

“Mislim na njih i siguran sam da me gledaju od gore sa smješkom”, zaključio je Leclerc.