Charles Leclerc – predodređen za uspjeh

leclerc

Novi vozač momčadi Sauber-Alfa Romeo Charles Leclerc je vjerojatno najtalentiraniji vozač generacije od kojeg se očekuju krajnji dosezi.

Pokazuje to Ferrarijev izniman interes i povjerenje kako bi upravo on mogao biti zamjena za Kimija Raikkonena u sezoni 2019.

Leclerc je osigurao mjesto u Sauberu potpisom dugogodišnjeg dogovora između Švicaraca i Ferrarija oko bliske tehnološke suradnje, u čijem sklopu jedno trkaće mjesto pripada članu Ferrarijeve vozačke akademije.

Ako mladi Monegažanin zadovolji peformansama i porastu mu ambicije tokom sezone, planira se njegovo skoro priključenje u redove Scuderije. Mjesto je to za kojim bi osim Finca konkurirao i Daniel Ricciardo koji u zadnje vrijeme koketira s Mercedesom i Lewisom Hamiltonom.

Njegovo bi se mjesto posljedično trebalo otvoriti drugom pripadniku Ferrarijeve akademije, Talijanu Antoniju Giovinazziju.

Leclerc na misiji

Za početak Leclerc mora redovno pobjeđivati Marcusa Ericssona koji se već 4 godine natječe u F1. Stečeno iskustvo će Šveđanin svakako koristiti kao komparativnu prednost po pitanju podešavanja bolida, komunikacije s inženjerima i podizanja trkaće forme tokom sezone. Potom slijedi intenzivan rad na sebi tj. izučavanje trkaće vještine i prilagodba novom bolidu.

U Ferrariju se ne žure s odlukom jer smatraju da Leclercu treba dati vremena za učenje i prilagodbu na F1, a naročito ga ne žele dovoditi pod psihički pritisak visokih očekivanja i pozornosti.

S obzirom da živimo u informacijskom dobu gdje se svi događaji šire u samo nekoliko sekundi, Charles Leclerc sa samo 20 godina i bez odvožene F1 utrke, već njeguje zvijezdani status u javnosti. Nakon samo jednog dobrog testa, gotovo svi praktički očekuju da se odmah afirmira i postane dio trkaće kreme.

Pratitelji sporta pronalaze uporište u tezi da nas povijest uči kako briljantni vozači odmah dolaze do izražaja. Pokazali su nam to Fernando Alonso 2003. godine Pole pozicijom na drugoj utrci sezone, debitant Lewis Hamilton 2007. borbom s dvostrukim prvakom Alonsom, Sebastian Vettel 2008. Pole pozicijom i pobjedom na Monzi u Toro Rossu te 2016. Max Verstappen pobjedom u prvom nastupu za Red Bull.

Osvajanje F2 prvenstva Leclerca u dominantnom stilu je svakako hvalevrijedan uspjeh i odskočna daska pri podizanju samopouzdanja, ali F1 je sasvim novi svijet u koji valja zakoračiti s oprezom i spremnošću da pretrpite više udaraca do dolaska većeg dostignuća. Pitanje je samo, koliko je spreman izdržati i što će sve naučiti na tom putu.