Kako bi ispunio zahtjeve za poboljšanjima utrka, Ross Brawn pomno analizira sve staze kako bi uvidio potrebne promjene koje bi mogle pridonijeti utrkama.

Sportski šef Formule 1 kaže da sve staze nisu jednako stvorene za utrkivanje “kotač uz kotač” pa je shodno tome u tijeku velika analiza svih staza kako bi se našlo neko bolje rješenje.

“Već smo se bavili nekim stazama i mogućim izmjenama za poboljšanje utrke”, rekao je.

Brawn također navodi da on i njegov tim gledaju sportsku prošlost kao odgovore za budućnost.

“Počeli smo pregledavati naše arhive. Postoje li razdoblja utrka kada je bilo više pretjecanja? Postoje li staze na kojima je bilo ili ima više pretjecanja? Dakle, radimo statističku analizu”, navodi Brawn.

“Ono što morate paziti je to da pretjecanja ne čine dobru utrku. Morate početi razmišljati o tome što je dobra utrka – a to su dva automobila koja se međusobno bore.”

“To može značiti da onaj koji je ispred tamo i ostaje, ali posrijedi možete imati odličnu utrku.”

“Ono što sada vidimo je da sposobnost praćenja različitih putanja u zavojima pomaže utrkama. Dakle, ako imate usku stazu, to baš i nije sjajno. Ako imate šiljaste zavoje, a uz to i široku stazu, gdje postoji mogućnost za više putanja, onda možete dobiti nešto”, objašnjava Brawn.

“Austin, mislim, spada u kategoriju gdje postoji kompleks zavoja gdje uzmeš jednu putanju i onda prisiljavate ostale bolide da počnu tražiti različite putanje. I na kraju iziđete iz zavoja na pravome mjestu.”

“To je ono što želimo.”

Asfalt također igra ulogu

Sportski šef također napominje važnost površine staze u promicanju pravoga utrkivanja i kako je slabo degradacijski asfalt često negativan čimbenik.

“Površina je vrlo važna za utrku jer vrsta iste je ključ degradacije. Razumni stupanj degradacije guma je koristan za utrku jer je to prvi pokazatelj razlika u performansama”, dodaje.

“Ako pogledate na staze sa niskom degradacijom guma, poput Sochija, utrkivanje je izazovno jer se jednom ide u boks. Gume se jako dobro drže i ne stvore se razlike među bolidima”.

“Površina staze je prilično važan čimbenik u razvoju toka utrke”, zaključio je Ross Brawn.