Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn vjeruje da je Daniel Ricciardo bio samo putnik u nesreći s kolegom Maxom Verstappenom zbog trenutnih pravila u vezi aerodinamike.

Ricciardo se zabio u Verstappenov stražnji kraj na kočenju nakon što je mladi Nizozemac više puta promijenio stranu i namjestio se tik ispred kolege na kočenju.

Brawn se nije želio miješati u sami incident koji je prepustio momčadi i sucima utrke, a koji su ih samo ukorili za incident, iako je bitno promijenio tijek i ishod utrke ostalim vozačima.

“Želio bih naglasiti stvari s tehničkog aspekta. Onog trenutka kad je Daniel odabrao konačnu liniju, a Max zadnji put promijenio liniju kretanja, Australac je postao putnik. Gubitak prianjanja kakav je iskusio Ricciardo je onemogućilo pravovremeno zaustavljanje”.

“Uvijek mislimo o prianjanju kroz zavoje, a manje koliko je bitno za pri kočenju. Kad se Ricciardu to dogodilo ove nedjelje, sudar je bio neizbježan”, kazao je Brawn.

Promjene u hodu!

Brawn je uvidio aerodinamički problem, a njegov tim već radi na strateškim promjenama za 2021. godinu. Također se radi na žurnim mjerama koje bi trebale biti uvedene dogodine, a tiču se manje kompleksnih dodataka na prednjem krilu i povećanje stražnjeg krila za pojačani učinak DRS-a.

“Ovo je bio vrlo ozbiljan primjer kako moramo razviti soluciju i pravilo koje bi učinilo bolide što upravljivijim u ovakvim uvjetima”, dodao je Brawn.

Cilj strateške skupine je olakšati blisko utrkivanje i povećati broj pretjecanja od dogodine pa su napravili brze korake, ponajprije aerodinamičkih modifikacija.

U tijeku su intenzivni pregovori sa svim timovima, od kojih neki nisu naklonjeni rješenjima koje FIA nudi, ali Brawn je zadovoljan procesom donošenja odluka jer svi timovi imaju priliku iznijeti mišljenje i utjecati.

“Ovo je pokazalo dobar duh i način na koji radimo kako bismo učinili Formulu 1 što spektakularnijom. To je ono što treba Formuli 1, FIA-i, momčadima, a ponajviše obožavateljima”, zaključio je Brawn.