Valtteri Bottas kaže da su se mnogi čimbenici posložili zbog kojih nije mogao napasti Hamiltona. Finac tvrdi da je njegov ritam utrke bio isti kao i Lewisov.

Bottasove nevolje su počele kada je izgubio poziciju od Maxa Verstappena u prvom krugu. Do trenutka kad je Nizozemac odustao u 11. krugu, Bottas je izgubio mnogo vremena za Hamiltonom i naišao na probleme s vibracijama guma i kočnicama.

Bottas je otišao po nove gume puno prije Hamiltona i odabrao je meke gume za razliku od Hamiltona koji je prešao na super-mekane gume.

Bottas je potom izgubio nešto vremena iza Estebana Ocona koji još nije bio u boksu. Na kraju je završio s 19,7 sekundi zaostatka za timskim kolegom koji je izjavio da uopće nije pritiskao.

“Iskreno, mislim da nije bilo neke velike razlike između našeg ritma”, rekao je Bottas. “U prvom stintu sam bio iza Red Bulla sam imao veliku blokadu prednjih kotača, poteškoća s pogledom na kraju ravnice te su mi se kočnice pregrijavale iza Verstappena. Morao sam čuvati kočnice, prilagođavati raspodjelu kočenja između prednjih i stražnjih kočnica, kočiti ranije, slabije i paziti na ostale manevre.”

“Zatim sam se zaustavio po novi set guma i odlučili smo se za mekanu opciju, s kojom sam bio najbrži. Već je u tom trenutku Lewis bio daleko od mene i nisam imao što za izgubiti ako bih išao na mekane”, nastavlja Bottas.

Peh nije dao više…

Bottas smatra da su ga vanjski čimbenici i nevolje spriječile da se bori za pobjedu.

“Mislim da se u utrci nisam mučio previše. Stvari su se jednostavno tako uskladile da mi nisu dale šansu da se borim za pobjedu.”

“Kvalifikacije su bile malo zeznute, inače nije najbolji vikend, ali nije ni loš. Prvo i drugo mjesto po prvi puta ove godine su rezultati koji trebaju momčadi”, dodaje Bottas.

Finac je priznao da ne zna kako bi uspio prijeći Verstappena da nije ispao iz utrke.

“Da budem iskren, nisam siguran da bismo ga uspjeli prijeći. Imao sam sreće što je Max ispao. Sve u svemu mislim da smo ipak brži u odnosu na Red Bull.”

“Bilo bi prilike da ga prestignem uz pomoć ulaska u bokseve ili da sam mu stvarao pritisak tijekom cijele utrke. Jedini problem je bio što su mi se prednje kočnice pregrijavale ako bih ostajao duže iza njega”, zaključio je Bottas.