Alvaro Bautista je dobio krila ovog vikenda u Australiji. Zasjeo je umjesto ozljeđenog sunarodnjaka Jorgea Lorenza na tvornički Ducati i završio utrku na četvrtom mjestu.

Senzacionalni nastup je razveselio Bautistu koji na kraju sezone prelazi u svjetsku Superbike seriju. “Sretan sam kao nikad jer sam ovog vikenda vidio snagu Ducatijeve momčadi”, kazao je nakon utrke.

Kao Lorenzova zamjena, bivši prvak u klasi 125cc Bautista je nadmašio sva očekivanja, a naročito nakon tri pada u treninzima. Tokom utrke je čak izazivao timskog kolegu Andreu Doviziosa, viceprvaka prošle, a najvjerojatnije i ove sezone, do posljednjega kruga.

Iskusni 33-godišnjak iduće godine vozi za Ducatijev Superbike tim i cilj im je srušiti dominantni Kawasaki s tvorničkim Panigale V4 Superbike.

“Stvari se događaju s razlogom. Za mene je važno imati motocikl s pobjedničkim potencijalom, a znam da u MotoGP-u neću imati kompetitivan motor iduću sezonu. Tako da sam vrlo sretan što prelazim u Superbike seriju jer vidim kakav Ducati ima potencijal. Znam da će mi pripremiti motocikl za borbu za naslov”, objašnjava.

“Osjećam samopouzdanje, drago mi se utrkivati i želio bih pobijediti. Ako nemate kompetitivan paket, ne možete ni pobijediti. Bez obzira na to, najvažnije je uživati”, dodaje.

alvaro bautista

Razlika između tvorničkog i mušterijskog motocikla

Bautista vozi za satelitski Angel Nieto tim zadnja 23 mjeseca. Kao najveću razliku navodi svega nekoliko ljudi s kojima radi jer ih u tvorničkoj momčadi ima još toliko izvan garaže.

“To puno pomaže. U ovom sportu mali detalji čine veliku razliku i lakše ih se pohvata s više ljudi. I sami je motocikl puno drugačiji. Impresioniran sam snagom i voznim karakteristikama motora. Nevjerojatna je razlika između novog i prošlogodišnjeg motocikla”, objašnjava.

Bautistino četvrto mjesto na Philip Islandu je njegov najbolji rezultat od travnja prošle godine. S 4.072 sekunde zaostatka za pobjednikom Maverickom Vinalesom je ostvario najmanji razmak u karijeri za pobjednikom od VN Francuske 2014.

Bautistina šansa za osvajanjem četvrtog podija u kraljevskoj klasi se raspršila u pretposljednjem krugu kada je pogriješio promjenu brzine.

“Propustio sam šansu za osvajanje podija jer sam imao problem s mjenjačem. Prilikom ubacivanja u treću brzinu, mjenjač je nije dobro uhvatio jer radi drugačije nego što sam navikao. Tada sam izgubio korak za Andreama (Iannoneom i Doviziosom). Bez obzira na to, uživao sam u borbi na vrhu”, zaključio je veteran.