Aston Martin otvoren za izradu F1 motora za 2021!

aston martin

Aston Martin je potvrdio interes da postane proizvođač F1 motora ako im se nova pravila za 2021. godinu pokažu privlačnima.

Britanski brend poznat po luksuznim sportskim automobilima je već započeo vezu s Red Bullom i neslužbeni izvori smatraju kako će postati glavni momčadski sponzori u idućoj sezoni. Logo Aston Martina je na bolidu Red Bulla od 2016. godine.

“Ako se smanje troškovi izrade motora za 2021. godinu, Aston Martin bi mogao biti zainteresiran za suradnju”, kazao je direktor Andy Palmer u jeku špekulacija koje ih povezuju s Red Bullom.

“Trenutno smo u pregovorima i izviđamo situaciju kakva će biti tehnička pravila u vezi motora za 2021. godinu. Ako možemo privući više spektakla u sport i ako se cijene pogonske jedinice smanje, onda bi se Aston mogao priključiti kao nezavisni proizvođač”, nastavio je Palmer i zaključio: “Nadam se da ćemo znati sve do kraja ove godine”.

Red Bull i Aston Martin imaju jaku zajedničku poveznicu u tehničkom direktoru Adrianu Newyu, najcjenjenijem dizajneru današnjice.

On je po osvajanju uzastopnih prvenstava s Red Bullom nastavio razvijati Aston Martinov hyper-automobil Valkyrie. Auto je interesantno pogonjen Cosworthovim motorom, a oni također razmatraju ponovno priključenje najbržem cirkusu.

Aston Martin AM-RB 001 concept unveiled – hypercar developed with Red Bull Racing and Adrian Newey Image #515917

Aston Martin se nije natjecao u Formuli 1 od 1960 godine.

Mogući razvoj situacije je objasnio bivši šef Coswortha Mark Gallagher: “Suradja Cosworha i Aston Martina je bila jako dobra i bliska. Ako provjerite tko je sve bio na sastanku u vezi F1 motora prije ljeta, Cosworth je bio tamo”.

“Aston Martin i Red Bull imaju sjajan odnos i Christian Horner je to potvrdio zadnji vikend. Ako me pitate jesu li im sve stvari na mjestu, mislim da jesu i da imaju novaca s kojim će poduprijeti program”.

“Interesantno je i da će i McLarenu zatrebati motor i već su govorili kako bi mogli napraviti sami motor za 2021. Moguća je i suradnja među njima kako bi obje momčadi koristile isti motor. To nije svakako nije van mogućnosti”, zaključio je Gallagher.