Ljetna stanka se bliži kraju i sudbina Fernanda Alonsa je sve neizvjesnija. Transferni rok se obično razriješava oko VN Italije u Monzi, a dvostruki prvak nije siguran hoće li uopće voziti u Formuli 1 iduću sezonu.

Alonso je nezadovoljan situacijom u McLarenu koji bi ga rado u postavi za 2018. godinu. Problemi s Hondinom pogonskom jedinicom su glavni kamen spoticanja jer Fernandove su ambicije borba na čelu poretka.

Šanse za transfer u Mercedes ili Ferrari su gotovo minimalne pa Španjolac navodi mogućnost preseljenja u neku drugu trkaću seriju, ako ne uspije ispregovarati dogovor s kojim će ponovno biti ključan faktor.

“Formula 1 je još moj prioritet, to je moj život i nadam se osvajanju još jednog svjetskog naslova”, kazao je za CNN. “Ako mi se ne otvori niti jedna mogućnost u borbi za pobjede, usmjerit ću fokus drugdje, ali to je odluka koju ću donijeti u studenom ili prosincu. Pokušati ću sve opcije.”, kazao je Alonso.

Usprkos zalasku u 36. godinu što je za vozače veteranska dob, Alonsova želja za pobjedama ne jenjava ni nakon tri teške sezone u McLarenu. Ne znamo koji je točno razlog najnovije motivacije, ali puno brži F1 bolidi i nastup na Indyu 500 su svakako probudili Španjolčev smisao u motorsportu jer on se još želi pokazati svijetu u najboljem svjetlu.

Indy 500 prekretnica

“Kad sam se uputio u Indianapolis, imao sam osjećaj da mogu pobijediti. Taj osjećaj je bio nešto specijalno”, govori Alonso. Iako su mnogi sumnjali u Fernanda zbog nedostatka iskustva vožnje na ovalu, Španjolac ih je razuvjerio već u prvim krugovima.

“Kad uskočim u bolid i stavim noge na svoje mjesto, a mehaničari mi namjeste pojaseve pomislim kako će mi poslije mehaničari skinuti pojaseve, a ja izaći kao pobjednik utrke. O tome sam mislio u taj trenutak i osjećao sam se magično”, progovara o iskustvu.

“Mislim da se u Indyu radi o drugačijoj kulturi i razumijevanju motorsporta. Mislim da su puno otvoreniji i prijateljski raspoloženi. Dobije se osjećaj kao da je sport iznad nacionalnosti. Svi smo ovdje heroji za ljude na tribinama. Podupiru nas i zaista uživaju u utrkivanju”, dodaje Alonso.

Na upit što bi želio voziti umjesto F1, Alonso je opovrgnuo prelazak u IndyCar seriju, ali naglasio kako bi joj se u budućnosti mogao priključiti.

“Moj je prioritet pobjeđivanje u F1 i osvajanje treće titule svjetskog prvaka, a u IndyCar bih se želio vratiti, ali ne u bliskoj budućnosti”, zaključio je Alonso.