Brawn: Vizija Formule 1 su moderne i povijesne staze

brawn
Dva asa FIA-e i Libertya: Brawn i Carey

Jedan od vodećih ljudi Formule 1, Ross Brawn, ističe kako je povratak VN Nizozemske u F1 odsjaj nove filozofije s kojom hoće izmiksati kalendar s povijesnim i modernim stazama.

Ross Brawn vjeruje kako se novi planovi podudaraju s vizijom budućnosti sporta. “Danas smo napravili važan trenutak za Formulu 1 s obavijesti o priključenju Nizozemske u F1 kalendar. Staza Zandvoort je dio povijesti Formule 1”, kazao je Brawn.

“Također ističemo da je povratak Velike nagrade zasluga novog vala entuzijazma Nizozemaca za F1, a naročito zahvaljujući Maxu Verstappenu”.

“Uvjeren sam kako vozač Red Bulla ne može dočekati utrku pred domaćom publikom, iako već sada viđamo more narančastih tribina na većini europskih utrka”, govori Brawn.

“Dakle, iduće godine ćemo vidjeti sasvim nove utrke poput Vijetnama, ali i povratak sporta na povijesne staze. Ovo je dio strategije Formule 1 koja se širi na nova područja, ali i održava korijene u svojoj kolijevci, Europi”, objašnjava.

Zandvoort

Brawn je potvrdio kako su staza i infrastruktura u procesu modernizacije kako bi se ispunili FIA-ini sigurnosni standardi, a paddock će se ponovno izgraditi.

“Nosim lijepa sjećanja F1 utrka u Zandvoortu tokom ’70-ih i ’80-ih kada smo otkrili ‘ground effect’ i primijenili ga na bolide. Otkrili smo nevjerojatno povećanje razine prianjanja”.

“Gledati ta auta kako napadaju zavoje poput Tarzana je bilo zaista spektakularno. Staza i infrastruktura će biti modernizirani, ali vjerujem kako će F1 timovi i obožavatelji cijeniti dio povijesne atmosfere kada dođu iduće godine”, zaključio je direktor Brawn.

F1 je odlučna imati 21 utrku u kalendaru 2020. godine. Izgledno je iz igre ispala VN Španjolske, dok se oblak sumnje još uvijek nadvija nad dvije staze, VN Njemačke u Hockenheimu i VN Meksika na Hermanos Rodriguez.

Jasno je da će F1 jako teško napustiti dom motorsporta Veliku Britaniju i iako još uvijek traju pregovori sa Silverstonom, ne očekujemo bijeg s otoka gdje sjedište ima čak sedam F1 momčadi.