Mercedesov šef Toto Wolff smatra da FIA ne smije biti toliko oštra u kažnjavanju žestokih trkaćih poteza, kao što je slučaj s Maxom Verstappenom u Austinu.

Verstappen je izgubio postolje nakon što je dobio kaznu od pet sekundi zbog kraćenja zavoja u borbi za treću poziciju s Kimijem Raikkonenom.

Odluka o sankcioniranju Verstappena podijelila je mišljenja, neki smatraju odluku opravdanom, dok druge uznemiruje činjenica o nedosljednosti upravitelja staze koji nije odredio točne granice staze, već je ostavljena siva zona. A treći smatraju nepoštenim kazniti samo Maxa jer je bilo nekoliko slučajeva izlazaka sa staze tijekom utrke.

Prošle godine F1 strateška grupa je sugerirala FIA-u da bude blaža u ograničenjima staze i da sankcionira samo one poteze koji su uzrokovali sudar ili ugrozili sigurnost nekog drugog natjecatelja.

Wolff misli da je takav pristup upravo sada potreban u slučaju Max – Kimi te da je FIA prebrzo i nepromišljeno reagirala.

“Moje mišljenje je da trebamo pustiti ljude da se utrkuju. Ali ako je netko nepošten i nezakonito koristi stazu za stjecanje prednosti, tada ga treba kazniti”, rekao je Wolff.

“Ako se radi samo o žestokom utrkivanju, a ti samo tražiš put prolaska, onda ne bismo trebali tako brzo kažnjavati”, zaključuje Wolff.

Niki Lauda također želi raspravu o točnom postavljanju granica staze, i to već na idućem sastanku strateške grupe. Ali on tvrdi da je Verstappenova odluka o onolikom presjecanju zavoja bila najgora ikada što je on vidio u F1.

Red Bullov šef Christian Horner isto podupire ideju o daljnjem rješavanju problema, ali kaže da je to već odavno trebalo biti riješeno.

“I prije smo imali raspravu o tome. Rekli smo da ćemo pustiti vozače da se utrkuju, dopustiti im natjecanje, a onda se donese odluka poput ove. Mislim da je ovo jako loš sud od strane upravitelja”, izjavio je Horner.