Trkaći direktor Formule 1 Charlie Whiting navodi kako će prioritet za sezonu 2021 biti proizvodnja F1 bolida lakših za praćenje i pretjecanje.

U tijeku su intenzivni pregovori oko tehničkih pravila te su F1, FIA i FOM odlučni u rješavanju tekućeg problema u vezi pretjecanja.

Iako je uvođenje širih i agresivnijih bolida utjecalo na značajno bolja vremena kruga, problemi s praćenjem i pretjecanjem tokom utrke su postali još teži.

Na VN Australije smo vidjeli samo pet pretjecanja nakon prvog kruga, zahvaljujući ponajprije kaznama Daniela Ricciarda i Valtterija Bottasa.

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton i šef Red Bulla Christian Horner također ističu svoju zabrinutost oko nedostatka trkaće akcije i borbe.

Sportski direktor Ross Brawn smatra da je prva utrka 2018. pokazala još jednu propuštenu priliku za sport, dok Charlie Whiting priznaje kako se radi na novom programu.

Bolid za 2021. će biti zajednički pothvat FIA-e i FOM-a. Ideja je razviti bolid puno lakši za praćenje nego što je bio dosad.

FIA trenutno radi na procjeni i optimiziranju DRS zona na ostalim pistama, ali Whiting ističe Brawnov komentar kako će se trend teškoća u praćenju, a još više pretjecanju osjećati i u nastavku sezone.

“Ovo je jako zeznut projekt jer da se lako može napraviti, već bi to riješili u prošlosti. Ovo je svakako glavna stavka kojom ćemo se pozabaviti za što bolju sezonu 2021”, zaključio je Whiting.