VN Brazila bi se od iduće sezone trebala voziti na novoizgrađenoj stazi u Rio de Janeiru koja će dobiti ime po trkaćem velikanu Ayrtonu Senni. Informaciju je obznanio predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Tim bi potezom mnogim navijačima draga i tradicionalna staza u F1 kalendaru Interlagos barem na neko vrijeme otišla u povijest. Predsjednik kaže da su već potpisani ugovori i gdje možemo očekivati novu stazu.

U planu im je završiti novu stazu već do kraja ove godine, a bit će financirana isključivo privatnim kapitalom.

“Menadžment Formule 1 je odlučio kako želi nastaviti suradnju s Brazilom, ali je Sao Paulo (Interlagos) postao nepraktičan jer se događaj financira iz javnog budžeta, a postoji i nekakav dug”, kaže Bolsonaro.

“Novu stazu ćemo napraviti u roku od 6-7 mjeseci. Hotelski sektor će biti zadovoljan, ekonomija i stanovništvo također. To je dobra stvar za Rio i Brazil”, stoji u predsjednikovu obraćanju.

Osvrnuo se predsjednik i na situaciju u kojoj je zatekao budućnost F1 u Brazilu: “Nakon naše pobjede na izborima, F1 je već imala namjeru napustiti Brazil, ali sada ne samo da neće otići, već će napraviti novu stazu u Rio de Janeiro, a nosit će ime idola Ayrtona Senne”.

“Stvorit ćemo tisuće poslova, a benefite će imati svo stanovništvo države”, zaključio je predsjednik.

Novu će stazu navodno dizajnirati Hermann Tilke, a trebala bi ugostiti i MotoGP.

Liberty vuče zategnute odnose sa Sao Paulom i organizatorima, ali je još uvijek neizvjesno što će se događati jer tvrde kako imaju ugovor s F1 i za sezonu 2020 na Interlagosu.

Obožavatelji sporta će ostati bez mnogima dragog Interlagosa koji je dugo vremena bio među tradicionalno uvodnim utrkama sezone da bi se poslije prebacila u kasniji i dramatičniji termin pred kraj sezone.