VN BRAZILA Interlagos Sektori Staze
VN BRAZILA Interlagos Sektori Staze

Zemlja neiscrpnih prirodnih bogatstava, domovina sambe, nogometa, beskonačnih pješčanih plaža, karnevala, društvenih razlika, ali i domovina najvećeg sina autosporta Ayrtona Senne da Silve.

Brazil ima iznimno dugu i bogatu povijest automotosporta koja je započela još prije Drugog svjetskog rata. Na sami spomen prezimena poput Fittipaldi, Piquet, Senna, Barrichello i površnim poznavateljima automobilizma se upali žaruljica.

Utrke na stazi Gavea u Rio de Janeiru počele su se održavati 1934. godine, dok su radovi na sadašnjoj F1 stazi automotodromu Jose Carlos Pace (Interlagosu) krenuli 1938. godine. Staza je otvorena i spremna za utrke od 1940.godine.

Ime Interlagos je dobila jer se nalazi između dva umjetna akumulacijska jezera, Guarapiranga i Billinga. Prva Velika nagrada Formule 1 u Brazilu je održana 1972.godine na Interlagosu, a 1978. F1 karavana seli na stazu Jacarepagua u Riu gdje ostaje kroz ’80-e. Nakon rekonstrukcije staze u Sao Paulu, društvo se vratilo na skraćeni Interlagos 1990. godine.

Redizajnirani Interlagos karakterizira prilično brz i kratak krug, bez previše mjesta za pogreške. Grub i agresivan asfalt prema gumama je izazov upravljanja potrošnje istih tokom stintova.

Staza je zahtjevna za motore jer se velikim dijelom vozi punim gasom. Zbog iznimne visinske amplitude na poznatom usponu prema startno-ciljnom pravcu se najviše troše motori. Središnji sektor zahtjeva vrhunski balans bolida kroz niz sporijih zavoja, kao i odličnu trakciju na izlazu za posljedni uspon. Snažan je motor itekako poželjan, ali za idealan razvoj trkaćeg vikenda je ključno pronaći kompromis u balansu i downforceu.

Najuspješniji aktualni vozači na Interlagosu je Sebastian Vettel s tri pobjede, a parte ga Felipe Massa, Lewis Hamilton i Nico Rosberg s dvije pobjede. Momčad s najviše pobjeda je McLaren (12), a prate ga Ferrari (11) i Williams (6).

Dužina kruga 4,309km

Broj krugova 71

Rekord kruga 1:09,822 R. Barrichello 2004)

Maksimalna brzina 315 kmh

DRS zone: 2

Pun gas: 50%

Najduža ravnica: 1394m

Razina downforcea: Visoka

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.