Idućeg vikenda započinje željno iščekivana MotoGP sezona pod noćnim reflektorima u Katru. Ponovno su u igri za naslov tri najjače momčadi predvođene Marcom Marquezom na Hondi, ali izazivači ne namjeravaju sjediti prekriženih ruku.

MotoGP zadnjih godina doživljava renesansu. Visoka kompetencija, devet različitih pobjednika od sezone 2016 i neizvjesne utrke do samog kraja su mamac za gledatelje s kakvim se malo koji sport može pohvaliti.

Već smo vidjeli da se u nedjelju sve može dogoditi i da uvijek možemo očekivati neočekivano. Prisjetimo se samo epske borbe za pobjedu, ali i naslov prvaka do posljednjeg zavoja Marca Marqueza i Andrea Doviziosa prošle sezone.

Marc Marquez, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Maverick Vinales i Dani Pedrosa su redovito u igri za pobjedu dok iz prikrajka na svoju priliku vrebaju vozači privatnih momčadi Cal Crutchlow, fantastični rookie Johann Zarco i kišni specijalist Danilo Petrucci.

Najnoviji testovi pokazuju da se vrhu sve više bliži Suzuki s odličnim Alexom Rinsom i Andreom Iannoneom. Valja naglasiti i kako austrijski KTM bilježi izvrstan napredak nakon samo jedne sezone u kraljevskoj klasi.

Johann Zarco je na veliko oduševljenje, a kod nekih i šok poveo prošlogodišnju VN Katra. Intrigantna je utrka započela na mokroj podlozi koja se vrlo brzo sušila, što su najzahtjevniji uvjeti za vozače.

Sreća mu nažalost nije dugo trajala jer je krenuo hitro, udaljio se od ostatka grupe pa ostao bez prianjanja u zavoju i završio utrku u pijesku.

Ducati je tradicionalno vrlo dobar na stazi Losail zbog dugačke ravnice na kojoj dosežu brzinu oko 340 km/h (bez krilaca), a Yamaha u zavojitom unutarnjem dijelu staze redovita prijetnja.

Honda začudo nije imala bolje rezultate u posljednje dvije sezone u noćnom Katru i svakako bi željeli prekinuti lošu tradiciju. Ako je netko čovjek za takve stvari, boljeg od Marca Marqueza nema.

MotoGP je posljednjih godina jaka uzdanica i svijetla točka auto-moto sporta. Redoviti obračuni za pobjedu, majstorska vožnja, neustrašivost vozača i trenuci zbog kojih ostanemo bez daha su samo neki od ključnih elemenata uzbudljivosti koju donose obračuni u kraljevskoj klasi.

Pripremite se na šokove i iznenađenja jer sezona 2018 samo što nije započela.